Český helsinský výbor chce pomoci vězněným matkám a jejich dětem

Praha - Rodiče ve vězení by se měli podle Českého helsinského výboru stýkat se svými dětmi. V současnosti děti navštěvují své vězněné rodiče spíše výjimečně. Výbor teď proto ve dvou českých věznicích zkouší pilotní projekt, který má vztahy dětí a vězněných rodičů zlepšit.

Jediná věznice, kde matky mohou pečovat o své děti mladší než 4 roky, je ve Světlé nad Sázavou. Ve vězení ale může být se svými dětmi jen 15 matek, více kapacita oddělení nedovoluje.

Ženy, které mají starší děti nebo nesplňují přísné podmínky, to mají mnohem těžší. S dětmi můžou strávit jen 3 hodiny měsíčně a musí u toho být další dospělý. Jaké to je, ví osmadvacetiletá Andrea. Za mřížemi musí strávit ještě 14 měsíců. Svých šest dětí téměř nevídá. „Nevím, jestli na mě ještě nezapomněly, jestli mě poznají,“ obává se Andrea.

Situaci chce změnit Český helsinský výbor. Do věznic přiváží pilotní projekt zaměřený právě na posílení vztahu mezi dětmi a jejich odsouzenými rodiči. Pomáhat jim v tom budou psychologové, kteří vyškolí i vězeňskou službu.

Podstatně horší podmínky při péči o dítě mají odsouzení muži. A jejich situace se v dohledné době nezmění. Vězněných mužů, kteří mají v péči dítě, je totiž málo a budování speciálních podmínek pro ně by bylo příliš nákladné.