Odborníci: Psychicky nemocní by se měli léčit v přirozeném prostředí

Praha - Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví by rádo léčilo psychicky nemocné co nejvíce ambulantně a především v jejich přirozeném prostředí. Pak by se podle něj mohl snížit i počet lůžek v psychiatrických léčebnách. S projektem však nesouhlasí odborníci z praxe.

Po dvou letech dotazování a studií přišli experti s projektem, v němž je kladen důraz na větší orientaci na ambulantní léčbu a léčbu v domácím prostředí. Tím by se snížil počet lůžek v psychiatrických léčebnách až na polovinu a byla by v něm místa pouze pro dlouhodobě nemocné. Cílem autorů projektu je snaha vrátit duševně nemocného člověka co nejdříve do domácího prostředí.

Podle vedoucího expertního týmu projektu Ondřeje Pěče jde o potřebu využít služby, které v Česku dosud chybí: „Pacient není odkázán jen na to dojít do ordinace nebo dostavit se k lůžkové péči. Služby se rozšiřují.“

Ředitel Psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David je však jiného názoru. Tvrdí, že se jedná o sbírku tvrzení, která se neopírají o relevantní data. „Samozřejmě je třeba dát přednost domácí a ambulantní péči, ale redukcí lůžek se věci nepomůže. Chci zdůraznit, že v lůžkových zařízeních máme výhradně lidi, u kterých ambulantní léčba selhala,“ objasňuje David.

Psychiatr Karel Moravec dodává, že klienti se musejí hospitalizovat proto, aby byli přemístěni do jiného prostředí, než ve kterém porucha vznikla. Jak se projekt Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví promítne do běžné praxe, zatím není jasné. Podle Pěče to závisí na dohodě a vůli všech zainteresovaných. Nicméně zařadit nový model péče o duševně nemocné do reforem se ministerstvo zdravotnictví zatím nechystá.

Vydáno pod