Plzeňský kraj zvýší dopravní obslužnost na železnici i silnici

Plzeň - O dvacet milionů korun víc než letos zaplatí v příštím roce Plzeňský kraj autobusovým a vlakovým dopravcům na zajištění základní dopravní obslužnosti. Rozhodli o tom dnes krajští radní. Na autobusovou i vlakovou dopravu půjde z rozpočtu kraje 560 milionů korun, dalších 32 milionů korun dá kraj na žákovské jízdenky. Vše ještě musí schválit zastupitelé. Letos kraj zaplatil 540 milionů a 30 milionů za žákovské jízdné. Kraj se s dopravci dohodl i o navýšení počtu kilometrů ujetých po silnicích a po kolejích, řekl dnes novinářům krajský radní pro dopravu Miroslav Jaroš.

„V autobusové dopravě počítáme, že v příštím roce najezdí 15 dopravců více než 13 milionů kilometrů. To je oproti letošnímu roku navýšení o 350.000 kilometrů. V železniční dopravě je to 5,28 milionu kilometrů, to je o víc než 50.000 kilometrů víc než letos,“ řekl Jaroš. Autobusovým dopravcům kraj zaplatí 230 milionů korun a Českým drahám jako jedinému železničnímu dopravci 330 milionů korun. Kraj chce do dodatku smlouvy s drahami začlenit možnost udělit sankce za neúměrné zpožďování vlaků, které už některé regiony použily.

Jaroš nedokázal říci, zda a případně o kolik by se mohly zdražit jízdenky na vlak, protože dráhy přejdou na nový systém jízdného. U autobusů, které se nezdražovaly od ledna 2004, se může cena jízdenky zvednout v každém pásmu o jednu až dvě koruny, odhadl radní.

Počet kilometrů, za které kraj dopravcům platí, se zvyšoval už během letošního roku. Navýšení tedy podle Jaroše neznamená, že se počet kilometrů skokově zvýší na začátku roku. Přibyly nové spoje například v místech, kde se rušil druhý stupeň základní školy a děti musejí dojíždět, nebo tam, kde vznikla nová pracovní místa v průmyslových zónách.