Zastupitelstvo je proti pochodu extremistů židovskou čtvrtí

Praha/Tel Aviv - Pražští zastupitelé nesouhlasí s tím, aby se v Praze konaly demonstrace extremistů. V dnešním usnesení vyjádřili politování nad právním výkladem městského soudu, který zrušil úřední zákaz pochodu pravicových radikálů někdejší židovskou čtvrtí plánovaný na 10. listopadu. Vedení města má učinit všechny kroky, aby se tato a rovněž podobné akce v budoucnu již nemohly uskutečnit. Po rozhodnutí soudu se zvedla další vlna protestů proti pochodu, a to v Česku i zahraničí.

„Pochod neonacistů židovským městem je opravdu drsná provokace,“ řekl novinářům primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS). Z rozsudku soudu vyplývá, že magistrát může demonstraci zakázat jen v případě, že bude propagováno neonacistické hnutí, násilí a podobně. Radikálové chtějí pochodovat údajně na protest proti účasti českých vojáků v Iráku.

Pochod pravicových radikálů již kritizoval prezident Václav Klaus a řada židovských organizací. Klaus dnes řekl, že není možné zůstat pasivní. „Odmítám jakousi pasivitu a takové krčení rameny a říkání, že nic nemůžeme. To jsme již v našich dějinách zažili mnohokrát a nepřál bych si, aby se to opakovalo“, řekl dnes novinářům.

Odpůrci extremistů se chystají demonstrantům přehradit cestu. Přidají se k nim i někteří zastupitelé a politici. Například poslanci ČSSD jsou podle svého místopředsedy Davida Ratha odhodláni zabránit pochodu neonacistů svými těly. Kdyby proti nim chtěla zakročit policie a neonacistům cestu uvolnit, pak podle Ratha využijí své poslanecké imunity.

Vnitrostranická platforma ODS v čele s Vlastimilem Tlustým krátce po ČSSD oznámila, že se také připojuje k výzvě pražské židovské obce a zúčastní se pietního shromáždění před Staronovou synagogou. Předseda vlády a ODS Mirek Topolánek později novinářům řekl, že i on se „řadí do fronty těch, kteří tento pochod odsuzují“, vyřešit to nicméně musí zastupitelé a soud. Dodal, že nevidí nic divného na tom, že Tlustého skupina kvůli této věci svolala mimořádnou tiskovou konferenci, i když jsou jejich názory shodné. Primátor Pavel Bém (ODS) zdůraznil, že v případě konfrontace bude demonstrace pravicových radikálů rozpuštěna.

Záměr extremistů vyvolává negativní reakce českých krajanských sdružení v Izraeli a dění kolem pochodu popisuje podrobně izraelský tisk. „Na velvyslanectví se s protestem obrátilo jak Izraelské sdružení Židů pocházejících z Československa, tak nově Izraelská společnost přátel České republiky,“ informoval dnes ČTK kulturní a tiskový atašé v Tel Avivu Robert Řehák.

Magistrát podá proti rozhodnutí městského soudu stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS), odeslat by ji měl s největší pravděpodobností v pondělí. Odvolání ale nemá odkladný účinek. NSS by sice teoreticky mohl stihnout rozhodnout o oprávněnosti úředního zákazu pochodu ještě před jeho konáním. Záleží na tom, kdy kasační stížnost dostane, uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová. „Nejvyšší správní soud ví, že věc je naléhavá,“ uvedla. Magistrát musí kasační stížnost podat u Městského soudu v Praze, který ji následně předloží brněnským soudcům.

Podle bývalého prezidenta Václava Havla je nutné akci zrušit. „Byrokraticky je to těžké zakázat, ale lze to zrušit. Taková provokace není možná. Začíná to nenápadně a kdo ví, jak to pak může pokračovat,“ reagoval Havel.

Podle mínění Tomáše Homoly (SNK ED) soud nerozhodl v souladu se zákonem. „Účel oznámení je naprosto fiktivní. Názor soudu nemůže obstát,“ uvedl Homola. Pochod by bylo možné podle výkladu soudu zakázat jen v případě, že by svolavatel Erik Sedláček v oznámení uvedl, že jeho účelem je oslava křišťálové noci, dodal. Městský soud nepřijal ve svém rozhodnutí názor magistrátu, podle kterého oznámený účel shromáždění „směřuje k výzvě k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání“.

Soud ve verdiktu uvedl, že magistrát nemá pravomoc zkoumat, zda oznámený účel shromáždění je, nebo není fiktivní a dovozovat, jaký mohl být skutečný důvod, stojí v rozsudku. Úřad se tak nemůže zabývat údajnou souvislostí svolavatele s ultrapravicovým hnutím Národní odpor, jeho prý neonacistickými názory a souvislostmi pochodu s výročím křišťálové noci. Při ní byly v roce 1938 v Německu zavražděny desítky Židů, desetitisíce jich byly odvlečeny do koncentračních táborů.

Články o chystaném pochodu otiskly deník Haarec i anglicky psaný deník Jerusalem Post a mnoho dalších médií. Podle Řeháka budou izraelská média vývoj sledovat o to víc, že se Česko v Izraeli těší pověsti jakéhosi „zlatého standardu“ střední Evropy v boji proti antisemitismu a jeho projevům.

K organizacím protestujícím proti pochodu se dnes přidala také Židovská obec v Teplicích, která byla ve 30. letech minulého století s 5000 členy po Praze druhou nejpočetnější v republice.