Toyota a Nissan v USA svolávají tisíce aut k prohlídce a úpravě

Washington - Japonská Toyota Motor svolává v Severní Americe k úpravě 55 tisíc osobních vozů Lexus ES 350 a Toyota Camry, protože podložka pod sedadlem řidiče může přitlačit na pedál rychlosti a způsobit nehodu. Oznámila to automobilka; spotřebitele varoval americký úřad pro bezpečnost silniční dopravy. Nezávisle na tom informoval Nissan, že svolává téměř 420.000 sportovních užitkových vozů kvůli možné korozi v potrubí, kterým se do vozu čerpá benzín.

V případě Toyoty se masivní pryžová rohožka, pokud není zajištěna, může posunout dopředu, zachytit pedál plynu a vůz pak nekontrolovaně zvýší rychlost. Jde o modely vozů na roky 2007 a 2008. Úřad zároveň vyzval řidiče dalších toyot včetně typů Avalon a Prius, aby zkontrolovali, zda podložka pod jejich místem pevně sedí.

Vadu v toyotách považuje úřad za velmi závažnou. Tiskový mluvčí firmy dodal, že automobilka žádné stížnosti na Avalon a Prius neobdržela. U vozů Lexus ES 350 a Toyota Camry jí přišlo 22 stížností a ví se o šesti nehodách, které se s vadou údajně spojují. Mluvčí Toyoty zdůraznil, že žádná zranění nejsou hlášena.

Nissan svolává vozy Pathfinder and Infiniti QX4 z modelových roků 1997 až 2001. Přes 370.000 těchto aut se registrovalo ve Spojených státech, dalších 45.000 jezdí v Kanadě. Mluvčí Nissanu uvedl, že se ve spojení s vadou neví o žádných zraněních či požáru, napsala agentura AP.

Vydáno pod