Sociální demokrati neuspěli s přímou volbou prezidenta

Praha - Sociální demokrati podle očekávání neuspěli u vlády s přímou volbou prezidenta, přestože ji podporují také lidovci a zelení. Premiér Topolánek jejich návrh označil za demonstrativní a účelový, současně ale potvrdil, že kabinet o tématu bude mluvit, už proto, že otázka způsobu volby prezidenta je součástí koaliční smlouvy.

V návrhu ČSSD je mimo jiné možnost prezidenta odvolat, pokud nedodrží ústavu nebo zákony, jmenovat premiéra by mohl jedině po konzultaci s parlamentními stranami. Má mít také menší pravomoci a imunitu jenom po dobu, co bude v čele státu.

Lidovci už vyzvali koalici, aby na téma přímé volby začala hned jednat. Vláda mezitím chystá vlastní návrh novely ústavy. Kdy bude hotový a čeho všeho se bude týkat, se ale neví. „Ministerstvo spravedlnosti pracuje na ústavních změnách. Vytrhávat otázku přímé volby prezidenta z kontextu těch změn nám připadá nesmyslné,“ vysvětluje Mirek Topolánek.

I když vláda zaujala k návrhu sociálních demokratů negativní stanovisko, poslanecké sněmovna se jím bude zabývat. Bez hlasů ODS ale nemá žádný návrh na změnu ústavy šanci na schválení.