Rumunský ministr zahraničí: Lidé mohou žít lépe, budou-li odpovědně pracovat

Praha – Rozhovor rumunského ministra zahraničních věcí Adriana Cioroianu pro Českou televizi během jeho pražské návštěvy se z převážné části dotýkal vstupu Rumunska do Evropské unie a s ním spojené problematiky pracovních příležitostí v zahraničí. Česká republika otevřela pracovní trh občanům Rumunska po jeho nedávném vstupu do EU, ale jejich zájem pracovat v zemích unie byl velký i před ním.

Rumunští občané, hledající práci v zahraničí, vyhledávali dříve pracovní příležitosti v České republice, dnes směřují spíše do Francie, Itálie, Španělska a, stejně jako Češi, i do Velké Británie, jejíž pracovní trh ovšem není cizincům plně přístupný. Rumunský ministr zahraničních věcí je ale přesvědčen, že omezování pracovního trhu pro pracovníky ze zahraničí rozhodně není trvalé, neboť cílem Evropské unie je otevřený pracovní trh.

Podle Adriana Cioroianu jsou si rumunští občané vědomi, že vstup do EU předpokládá větší produktivitu práce a serióznější přístup k činnostem. „Naše obyvatelstvo je relativně dobře připravené na trh s pracovní silou, kde se pohybuje značně velká konkurence,“ prohlašuje rumunský ministr zahraničních věcí. „Jak v Česku, tak v Rumunsku mohou lidé žít lépe, pouze budou-li odpovědně pracovat,“ dodává.

Evropská unie neposkytuje pracovní příležitosti jen v rámci členských států, ale snaží se umožnit větší prostupnost hranic také pro pracovní imigranty z neunijních zemí. Zástupci členských států budou dnes projednávat návrh na zavedení tzv. modré karty, která by umožnila imigrantům s odbornou kvalifikací pracovat na území členských států EU. O zavedení obdobných povolení, tzv. zelených karet, uvažuje i Česká republika, která tak chce do země přilákat pracovníky z oborů, které se potýkají s nedostatkem pracovních sil.