Postižení čekající na dávky si mohou stěžovat na ministerstvu

Brno - Dlouhodobě postižení lidé, kteří již celé měsíce zoufale čekají na to, kdy úřady vyřídí jejich žádosti o příspěvek na péči, by se měli obrátit na ministerstvo práce a sociálních věcí, které je povinno jejich problémy řešit. ČTK to dnes řekla zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová. Podle novely zákona o sociálních službách, platné od ledna, si postižení o příspěvek nově žádají u místních úřadů.

Úřady jsou doslova zaplaveny žádostmi o příspěvek na péči, které nestíhají vyřizovat. Jen v Praze jich bylo letos podáno asi 20.000. Podle správního řádu by měly být vyřízeny do 30 dnů, v mimořádných případech do 60 až 90 dnů. Neděje se tak.

Mnozí čekají podle Seitlové na vyřízení žádosti i deset měsíců, dostávají se do existenčních potíží a musí si na živobytí půjčovat. Evropský soud pro lidská práva přitom lhůtu tří měsíců považuje za maximální přiměřenou pro vykonání požadovaného procesního úkonu.

„Je nutné chápat na jedné straně, že byl přijat nový zákon a je tu nával žádostí, na druhé straně ale stojí občan, který čeká mnohdy zoufale na prostředky,“ uvedla Seitlová.

Problémem není jen nedostatek úředníků, ale i posudkových lékařů, kteří žádosti o příspěvky vyřizují. Pokud úřady tuto agendu nezvládají, měly by o tom informovat nadřízené orgány.

Lidé, kteří se nemohou domoci dávek, na něž mají ze zákona nárok, by podle Seitlové rezignovat. „Měli by se obrátit na ministerstvo, které je povinno sjednat nápravu v jejich věci a navíc přijmout koncepční opatření proti této nečinnosti,“ zdůraznila zástupkyně ombudsmana.

Seitlová varuje před tím, že zatím neúspěšní žadatelé o dávky mohou v budoucnu značně zatížit státní rozpočet, a to v případě, že se začnou obracet na soudy s žalobami o náhradu škody způsobené nesprávným úředním postupem.