Julínek chce upravit pracovní dobu lékařů

Praha - Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek by chtěl do zákoníku práce prosadit prodloužení pracovního týdne lékařů o osm hodin. Toto opatření by mělo omezit dobře placené přesčasy. Lékařský odborový klub v čele s Martinem Engelem se proti tomuto postupu důrazně ohradil.

Současná úprava umožňuje lékařům zhruba 400 hodin přesčasů za rok, mají jich ale i 1000. Na hodiny nad povolený limit jim nemocnice dávají zvláštní smlouvy. Lékařský odborový klub považuje za skandální, aby se přetížení lékařů přesčasovou prací řešilo tím, že se jim prodlouží základní pracovní doba. Upozorňují, že je to v rozporu s trendy Evropy.

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel považuje návrh na úpravu zákoníku práce za právní paskvil. „Považuji to za nehorázné řešení přesčasů, protože se fond základní pracovní doby určité skupině obyvatelstva brutálním způsobem navýší,“ kritizuje Engel. Ministerstvo ale argumentuje tím, že lékaři se nechávají najímat jako soukromníci, což nemocnice a záchranné služby stojí více peněz, než kdyby byli lékaři placeni v rámci pracovní smlouvy. „Je to jen snaha o to, aby současná praxe byla v souladu se zákonem,“ říká Julínek. Ministr se touto úpravou snaží řešit problematiku na záchranných službách, kde jsou již pro tento rok přesčasové hodiny vyčerpány. Dle Julínka si lékaři snaží zvyšovat plat přesčasovou prací: „To, že si lékaři musí svůj základní plat získávat pomocí přesčasů, není normální.“

Do zákoníků práce by se podle Julínka mělo přidat zmocnění dle nařízení vlády, které by odlišně upravilo pracovní dobu ve zdravotnictví. „To vytváří jen prostor pro zaměstnavatele a zaměstnance, aby se mohli dohodnout. Žádný ministr nemůže nařídit něco, co je v rozporu se směrnicemi EU, a to je 40 hodin týdně,“ vysvětluje Julínek. Nejedná se o prodloužení pracovní doby, ale o možnosti domluvit se na jiné, plovoucí pracovní době.

V současném zákoníku práce jsou lékaři placeni tabulkovými platy, což znamená, že musejí dodržovat pracovní dobu jako například na úřadech, právě to chce Julínek změnit.