U Rožmberka se převrátil autobus, pět lidí je těžce zraněno

Rožmberk nad Vltavou - Na silnici mezi Rožmberkem nad Vltavou a Zátoní na Českokrumlovsku se dnes dopoledne převrátil rakouský autobus. Pět lidí utrpělo těžká zranění, dalších 18 je zraněno lehce, nikdo z nich však není v přímém ohrožení života. "Nejtěžší poranění je zlomenina pánve, ostatní utrpěli otřes mozku, zlomeniny končetin, zhmoždění hrudníku a páteře a oděrky. Jedenáct cestujících bylo bez zranění nebo s malými oděrkami," uvedl ředitel jihočeských záchranářů Marek Slabý. Na místo přijelo velké množství sanitek i hasičských vozů, k nehodě přiletěl i vrtulník.

V autobusu cestovalo 34 turistů z Tyrolska, proto byl k dispozici překladatel a také psycholog. Cestující, kterým se nic nestalo, už naložil hasičský autobus a odvezl je do Českého Krumlova. Tam pro ně přijede náhradní autobus z Rakouska.

Podle policie za nehodu zřejmě může český řidič, který autobus v nepřehledné zatáčce předjížděl a vytlačil ho ze silnice dolů ze srázu. Pod ním sice teče řeka, autobus měl ale velké štěstí. Zastavil se totiž na písečném výběžku a do vody nespadl. Policie už našla šoféra, který autobus předjížděl. Vyšetřuje ale i další možnost, a sice, že nehodu způsobil automobil jedoucí v protisměru.

„Okamžitě po nehodě zastavilo několik aut. Jejich osádky se snažily zraněným pomoci, tlumočit a přivolaly pomoc,“ uvedla mluvčí českokrumlovské policie. Policisté také spolu s hasiči prohledávali břeh blízké řeky i okolí, jestli někdo z cestujících v šoku neutekl. To se nakonec nepotvrdilo.

Na místo nehody přijel i jihočeský hejtman Jan Zahradník. Zásah záchranářů hodnotí jako velmi dobrý, ocenil, že i první přímí účastníci nehody se zachovali dobře. Zároveň konstatoval, že silnice je v místě nehody úzká a vyžaduje při míjení těžkých vozidel velmi opatrnou jízdu. Neměla by proto patřit k hlavním tahům pro cestování z Rakouska do jižních Čech. Kraj se snaží tuto trasu postupně upravovat, ale vzhledem k blízkosti řeky není moc prostoru na její rozšíření.