Soud uvalil vazbu na Dány podezřelé z velké bankovní loupeže

Praha - Čtveřici Dánů, kteří se údajně podíleli na rozsáhlé bankovní loupeži v dánském městě Aarhus, dnes poslal soud v Česku do vazby. Cizince zatkla policie v Praze ve čtvrtek a v pátek, dalších šest osob osob dopadli na svém území dánští policisté. Skupina je pozřelá z krádeže téměř 27 milionů dánských korun.

Podle mluvčí Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Pavly Kopecké upozornili policisty na možný pobyt podezřelých v české metropoli jejich kolegové z Dánska. Všichni muži byli podle policie mladší 30 let. Dva z nich již v Praze bydleli od února, další dva přijeli v posledních dnech. Policisté zatím nezjistili, že by zde páchali další trestnou činnost.

Podle televize Nova policie u lupičů v Česku pravděpodobně zadržela i velkou část uloupených peněz. Bylo to velké množství peněz různých měn, od eura přes české koruny a dánské koruny, byly tam zajištěny i thajské báty a také tam byly zajištěny drogy, řekla Nově Kopecká.

Všichni mladí muži byli uživateli drog. Přestože policisté zatím nezajistili u Dánů žádné zbraně, nevylučují, že by je ještě mohli nalézt.  

Jelikož byli muži dopadeni na základě evropského zatykače, rozhodne příslušný soud, zda budou předáni do rukou dánské policie k dalšímu trestnímu stíhání. Soud má na rozhodnutí podle Kopecké 20 až 90 dnů. Proti jeho verdiktu se však mohou Dánové odvolat.