Stát vydal na sociální služby loni o 6 miliard více, než plánoval

Praha - Systém péče o postižené a seniory prošel změnou loni, kdy vyšel nový zákon o sociálních službách. Podle něho dostávají lidé příspěvek na péči přímo do svých rukou a mohou s ním disponovat podle svého uvážení. Změna systému ale nezabránila rostoucím výdajům státu na sociální služby. Loni do systému stát vložil přes 22 miliard, o šest více, než byl plánovaný rozpočet, letos by se měla částka pohybovat kolem 25 miliard korun.

„Vidíme jako bolestivou věc, že dochází k neustálé extenzi výdajů. Výdaje na sociální služby jsou vůbec nejdramatičtěji rostoucím mandatorním výdajem soustavy veřejných financí. To nemůžeme ignorovat,“ prohlásil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Ministerstvo se proto chce zaměřit na efektivitu vynaložených peněz.

Klienti si podle nového zákona o sociálních službách z příspěvků sami mají hradit pobyt v ústavech či domácí ošetřovatelku, podle průzkumů si je ale nechávají spíše pro přilepšení, a neutrácejí je za služby, na které jsou určeny. Podle Nečase by tak mohly být řešením například poukázky místo finančních příspěvků.

Změny plánuje Nečas také v systému dotací. Letos by měl stát rozdělit stejně jako loni zhruba sedm miliard korun, ale podle jiného klíče. „Primárně je musíme nasměrovat do služeb, které jsou bezplatné, tedy do rané péče, sociální prevence a poradenství,“ domnívá se Nečas. O rozhodování o financování projektů by měly více rozhodovat kraje. Ministerstvo také plánuje udělování dotací na delší než roční období.