Pospíšil podal trestní oznámení na soudce, který fingoval jednání

Praha - Mladoboleslavský soudce Pavel Nagy, který fingoval soudní jednání, i když se vůbec neuskutečnilo, podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila zneužil pravomoc veřejného činitele. Podal na něj proto trestní oznámení. Nejvyšší soud v Praze přitom Nagyho počátkem března potrestal snížením platu na půl roku, dál soudit mu ale nezakázal.

„Případ soudce Nagye mě nenechává klidným. Veřejně jsem pana kolegu vyzval, že pokud mu záleží na prestiži českých soudců, měl by neprodleně složit svoji funkci a odejít z justice. Paděláním rozsudku se mohl dopustit dvou trestných činů, proto jsem se rozhodl konat a podal jsem na něj trestní oznámení,“ vysvětlil podání trestního oznámení Pospíšil s tím, že oba údajné trestné činy spáchal Nagy úmyslným zaviněním, a proto je jeho jednání společensky vysoce závažné.

Nagy si loni jednání, které zmeškal, celé vymyslel, zaprotokoloval závěrečnou řeč obhajoby i vynesl rozhodnutí, jako by líčení skutečně proběhlo. Nadřízení mu navíc také vytýkali průtahy několika řízení. Nejvyšší soud ale uznal, že vzhledem k počtu případů, které Nagy řeší, jde o drobné pochybení.

Fingování řízení odůvodňoval soudce tím, že byl ve stresu a navíc v důsledku takzvaného syndromu spánkové apnoe velmi unavený. Choroba způsobuje, že člověk ve spánku přestává na několik vteřin dýchat, což může mít za následek nespavost, deprese a úzkosti. Kárný senát při udílení trestu ke zdravotním problémům Nagyho přihlédl.