Počet nemocných TBC každoročně klesá, mnozí z nich ale onemocní zbytečně

Praha - Míra výskytu tuberkulózy v posledních letech celosvětově mírně klesá, vyplývá to z výroční zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO). Přesto tento pokles považuje vzhledem k růstu počtu obyvatelstva za zanedbatelný. Sestupný trend zaznamenávají lékaři také v České republice. I tak každoročně přibližně padesát lidí této nemoci podlehne. Podle přednosty 1. kliniky TBC a respiračních nemocí Jiřího Homolky jde vzhledem k dobrému systému očkování o zbytečná úmrtí. „Nemusel by zemřít nikdo,“ domnívá se.

„Řada lidí přechází své potíže a přijdou - i v současné době, kdy máme účinné léky - k lékaři pozdě,“ vysvětluje Homolka. Má na mysli především bezdomovce nebo drogově závislé, ale také cizince, kteří na našem území pobývají nelegálně. Výlučným zdrojem nákazy je přitom nemocný člověk.

Česká republika zavedla povinné očkování proti TBC od roku 1953. „Jedná se ale o ochranu, která je časově limitovaná,“ varuje Jiří Homolka. Důležité je podle něj, aby lidé nezanedbávali přeočkování. V mnohých případech by se tak onemocnění zabránilo, neboť podle statistik tvoří pacienty s TBC ve věku do 20 let z 95 procent ti, kteří přeočkováni nebyli.

Tuberkulóza v číslech

Sestupný trend v počtu nově zjištěných případů onemocnění tuberkulózou trvá v Česku od roku 1998. Ročně přibude zhruba 1000 pacientů. V roce 2006 jich bylo konkrétně 905, v roce 2007 pak 814. 16 procent, tedy 134 nemocných, z nově zjištěných případů za loňský rok tvořili cizinci. Nejčastější formou choroby je TBC plic.

Zpráva WHO, sestavená na základě výsledků z 202 zemí, uvádí, že v roce 2006 trpělo tuberkulózou celkem 14,4 milionu lidí. Nově nemocných z tohoto počtu bylo 9,2 milionu. 55 procent případů připadlo na Asii, 31 procent na Afriku. Na tomto kontinentě se celkový počet onemocnění neustále zvyšuje, příčinou je především šíření AIDS. Z 9,2 milionu nově nakažených tuberkulózou za rok 2006 jich 700 000 mělo právě i AIDS.

HIV pozitivní patří společně s malými dětmi, těhotnými ženami a diabetiky, ale také bezdomovci a drogově závislými do rizikové skupiny lidí, kteří se tuberkulózou nakazí snadněji než ostatní.

Světový den TBC připadá letos na Velikonoce

Boj s TBC si zdravotníci připomenou na Velikonoční pondělí. 24. březen je totiž Světovým dnem tuberkulózy. Odkazuje na rok 1882, ve kterém Robert Koch objevil bacil této choroby.