ČSSD a ODS se přou o soukromé lékařské praxe, cíl však mají stejný

Praha - Poslanci ČSSD v čele s exministrem zdravotnictví Davidem Rathem navrhují, aby se mohly soukromé lékařské praxe dědit nebo prodávat. Urychlilo by to podle nich převod ordinací v případě, že lékař třeba zemře, nebo při jednání s pojišťovnami. Podobnou změnu přitom chystá i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

Ze soukromých ordinací by se staly malé firmy. Zdravotní pojišťovny by už neuzavíraly smlouvy s lékařem, ale přímo s ordinací. Nový lékař by pak nemusel smlouvy znovu dojednávat. To je podstata sociálně-demokratického návrhu. Paradoxně se přitom shoduje s plánem ministra Tomáše Julínka. Přesto se ministr se svým stínovým protějškem neshodnou. 
 
„Systém se zjednodušuje tak, aby sám soukromý lékař vyhledal svého nástupce, a tomu mohl svojí praxi předat. Pokud zemře, přejde praxe na dědice,“ vysvětluje místopředseda poslaneckého klubu ČSSD David Rath. Návrh se ale nelíbí ministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS): „Je jednak zbytečný a jednak nepochybně špatný, jako všechny předchozí.“
 
Samotní lékaři o takovou změnu usilují už dlouho. Nevadila by zřejmě ani pojišťovnám. „Co je pro nás hlavně důležité, je to, aby lékař, který by praxi zdědil či odkoupil, poskytoval našim pojištěncům péči minimálně ve stejném rozsahu a stejné kvalitě jako jeho předchůdce,“ shrnuje požadavky ze strany pojišťoven tiskový mluvčí VZP Jiří Rod.
 
S tím, aby se mohly soukromé lékařské praxe dědit nebo prodávat, souhlasí v Poslanecké sněmovně všechny politické strany. K návrhu ČSSD ale mají některé z nich jiné výhrady. Třeba Zeleným vadí to, že by stejnou věc ve Sněmovně měly řešit dva zákony - jeden ČSSD, druhý v rámci reformy ministra Julínka. „Problematika převodu ordinací je i tak dost komplikovaná na to, abychom to komplikovali ještě dalšími dvěma zákony,“ soudí Džamila Stehlíková, ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny.
 
Ministři by měli návrh sociálně demokratických poslanců posuzovat už ve středu. Teprve pak ho dostanou na stůl poslanci.