O Velikonocích zemřelo na silnicích devět lidí, méně než loni

Praha - O Velikonocích zahynulo na českých silnicích devět lidí, což je v porovnání s loňskou bilancí příznivý výsledek. Loni bylo usmrceno 13 osob. Od roku 2000 je to podruhé, kdy počet usmrcených osob klesl pod 10, uvedl Josef Tesařík z Ředitelství služby dopravní policie PPČR.

Za čtyři dny svátků včetně pátku se pod vlivem alkoholu stalo 100 dopravních nehod. „Každá šestá nehoda o Velikonočním pondělí byla zaviněna pod vlivem alkoholu,“ řekl Tesařík.

Podle dopravního experta Jana Pechouta jsou čeští řidiči nepřizpůsobiví a neukáznění.

Na silnicích probíhaly během Velikonoc i policejní dopravněbezpečnostní akce, dopnil Tesařík.

Zlepšit by se měla i dopravní informovanost řidičů. „Buduje se jednotný systém dopravních informací, kdy budou k dispozici podrobné informace od policie, hasičů, správců komunikací, záchranných služeb, obecních policií ve městech, z hydrometeorologického ústavu a také informace z telematických systémů,“ uvedl Jaroslav Zvára,
koordinátor realizace Jednotného systému dopravních informací pro ČR. V polovině letošního roku se otevře moderní Národní dopravní informační centrum v Ostravě.

Podle předběžných výsledků vyjížděli dopravní policisté o letošních svátcích k 1 343 dopravním nehodám, při kterých zemřelo 9 lidí. Dalších 29 osob utrpělo těžká zranění. Nejčastější příčinou nehod byla nepřiměřená rychlost, která se podílela na 402 nehodách.           

Tři lidé zemřeli při sobotních nehodách, stejný počet obětí přinesla velikonoční neděle a v pondělí policisté zaznamenali jedno úmrtí. K nejtragičtějším však patří rok 2002, kdy přišlo o život 22 lidí, o rok později počet mrtvých vzrostl dokonce na 25.

V sobotu měla tragické následky zejména nehoda, která se stala u Bystřice na Benešovsku. Při srážce čtyř osobních aut tam zahynul starší manželský pár. Další tři lidé, mezi nimi i desetiletá dívka, utrpěli zranění. Tragická nehoda se tentýž den odehrála i u Dolního Dehtova na Trutnovsku, zemřel při ní řidič po nárazu auta do stromu.

V neděli přibylo jedno úmrtí v Opavě, kde se v Ratibořské ulici srazila sanitka s osobním autem. Na místě zemřel pětasedmdesátiletý kolemjdoucí muž, kterého po střetu aut srazil z chodníku vůz záchranné služby. Tragickou dohru měla tato kolize i pro sedmdesátiletou ženu z Velkých Hoštic, která si pomoc záchranářů přivolala. Zemřela ještě před příjezdem náhradní sanitky.

Vážná nehoda dvou aut se stala v neděli u Knínic na Ústecku, vyžádala si smrt pětapadesátileté spolujezdkyně ve voze s německou posádkou. Žena zemřela po převozu do nemocnice. Další dva lidé byli při havárii zraněni. Viníkem nehody je podle policie pravděpodobně německý řidič, který nedal na křižovatce přednost.

Jako oběť dopravní nehody zatím policisté evidují i starší cyklistku, která v neděli zemřela po pádu z kola v obci Kostěnice na Pardubicku. Příčinou úmrtí ženy, jejíž totožnost policisté zjišťují, však mohly být zdravotní potíže. Cizí zavinění dosud nebylo prokázáno.

Poslední smrtelná kolize se stala u Frýdku-Místku, kde v pondělí ráno zemřel třiašedesátiletý řidič ze Štramberka. V Palkovické ulici vjel do protisměru a narazil do stromu. Příčinu nehody policisté vyšetřují, svou roli podle nich mohlo sehrát i husté sněžení.