Šestitisícový příspěvek penzisté zřejmě nedostanou, vláda je proti

Praha - Podle očekávání vláda odmítla návrh sociálních demokratů na jednorázový příspěvek pro důchodce. Finanční injekce ve výši 6 000 korun, kterou by penzisté obdrželi od státu v červnu, měla dorovnat dopady reformy veřejných financí. Koaliční politici návrh považují za nesystémový a populistický. Správným krokem je podle nich pouze trvalé navýšení penzí změnou valorizačních podmínek.

Odmítnutí návrhu zdůvodnil ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas obavou z obrovského zadlužení důchodového systému. Opatření by podle něho nestálo 12,5 miliard, jak levice tvrdí, ale téměř 17 miliard. „Bilance důchodového systému se tak ocitne v minusu až o 10 miliard korun, což by prudce zhoršilo stav veřejných financí,“ odhaduje Nečas.

Výdaje na penzisty by se podle ministra navíc zvýšily podstatně i tím, že jednorázové dávky by nenahradily zákonnou valorizaci, která musí proběhnout mezi srpnem 2007 a červencem 2008.

Červnový termín, který navrhovala ČSSD, označil Nečas za „úplnou chiméru“. Správa sociálního zabezpečení, která by jednorázové dávky vyřizuje, by podle něho potřebovala na přípravu minimálně tři měsíce.

O definitivním zamítnutí či přijetí levicového návrhu rozhodne ale až parlament. Také kabinet do sněmovny poslal vlastní novelu, kterou chce penzistům kvůli neočekávaně vysokému růstu cen také přidat. Vládní varianta by měla znamenat, že od srpna se důchody zvýší v průměru o 465 korun. Sněmovna předlohu projedná na mimořádné schůzi v úterý 1. dubna.