Čerpání europrogramů pro školství je podle Lišky připraveno, ovšem se zpožděním

Praha - Ministr školství Ondřej Liška se chystá v pondělí představit vládě operační program Evropské unie, který má přinést desítky miliard české vědě. Zároveň ale Liška také připouští, že vyřizování žádostí o finance se opět o několik měsíců zpozdí. Program čerpání 52,3 miliard z fondů Evropské unie se podařilo ministerstvu školství dokončit se zpožděním více než roku a půl. Zdlouhavé přípravy přitom byly jeden z hlavních důvodů demise ministryně Dany Kuchtové.

„Zdržení je jasné,“ říká i Ondřej Liška, „nestupoval jsem do funkce ministra a už bylo zásadní.“ Dokončení programu potrvá ještě měsíce. Nejprve ho musí schválit vláda, pak unie, případně opět vláda, pokud EU program vrátí k potřebným opravám.

Ministerstvo se snaží ty, kteří na evropskou dotaci čekají, uklidnit. „Záleží na vyjednáváních, ale my děláme vše pro to, aby žádné dodatečné problémy nevyvstaly,“ tvrdí Liška. Ještě před půlrokem bylo přitom přijetí programu otázkou nejvyšší priority. Když ministryně Dana Kuchtová nesplnila termín předsedy vlády, musela v říjnu z vlády odejít. „Je zřejmé, že vláda v této věci zcela určitě neplní úlohu, kterou by plnit měla,“ domnívá se v této souvislosti stínový ministr školství za ČSSD Jiří Havel.

Po zkušenostech své předchůdkyně a stranické kolegyně zvolil ministr Liška novou metodu posuzování jednotlivých žádostí o dotace. Na starosti je má zvláštní tým externích odborníků ze společnosti Berman Group.  Pokud vše půjde podle plánu, mohlo by Česko začít euromiliardy čerpat někdy na přelomu roku. To ale jen v případě, že Evropská komise nakonec vládní návrh přijme bez větších výhrad.