Ocenění „Zlatý Ámos“ obdržela učitelka z bučovického gymnázia

Praha - Šestice pedagogů z českých základních a středních škol dnes soutěžila o titul Zlatý Ámos. Ten se každoročně uděluje nejlepšímu českému učiteli. Letos proběhl patnáctý ročník soutěže. V klání, které se odehrálo v pražském kongresovém centru Olšanka, zvítězila Emílie Kostrbová z Gymnázia Bučovice. Slavnostně bude korunována v sobotu na kantorském bále v Národním domě na Smíchově.

Anketu Zlatý Ámos realizuje Dětská tisková agentura a Rádio Domino. Soutěžící museli ve finále absolvovat čtyři úkoly, například napsat vtipnou poznámku o patnácti slovech nebo zahrát se svými žáky představení. Vítězkyně se svými svěřenci předvedla vystoupení o únosu lidžrouty. Na gymnáziu v Bučovicích vyučuje dějepis a češtinu a podle svých slov s výhrou nepočítala: „Je to absolutní vrchol mé učitelské kariéry. Postup do finále pro mě byl velkým překvapením. Nečekala jsem, že vyhraji všechny tři korunky najednou.“

Souběžně s hlavním oceněním je totiž vyhlašována i Cena dětské poroty a Ámos Sympaťák, o kterém rozhodují svým hlasováním prostřednictvím SMS diváci. I ty Kostrbová vyhrála, a odnáší si tak tři královské koruny najednou. Kostrbové popřál i vítěz loňského ročníku, osmdesátiletý učitel Ivan Sedlák.