Sbírka známek Lamberta Krejčíře se prodala za 13,65 milionu korun

Praha - Za neuvěřitelných 13,65 milionů korun se v aukci prodala sbírka známek, jenž po sobě zanechal zmizelý podnikatel Lambert Krejčíř, otec uprchlého Radovana Krejčíře. Vyvolávací cena byla 8,5 milionu, katalogová cena však dosahovala 15,5 milionu korun. Sbírku dala do dražby manželka Lamberta Krejčíře Naděžda.

Podle odborníků jde zřejmě o nejvzácnější a největší sbírku, která byla v
Česku prodána v jedné aukci. Organizátor dražby Jiří Majer dnes uvedl, že v minulosti prodal sbírku v ceně 40 milionů korun. Prodej se ale uskutečnil během šesti aukcí. „Jsem mimořádně spokojen a spokojena je také paní Krejčířová. Sbírka je nyní v těch nejlepších rukou,“ řekl Majer. Nový majitel ve skutečnosti za sbírku zaplatí 15,27 milionu korun. K ceně
dosažené při dražbě se totiž připočítá desetiprocentní aukční přirážka a DPH. Peníze musí složit do 15. dubna.

Lambert Krejčíř zmizel v roce 2002. Skupina šesti mužů ho podle policie unesla, ukradla mu peníze a nutila ho uhradit dluhy jeho syna. Během únosu Lambert Krejčíř údajně zemřel. Tělo se nikdy nenašlo.

Základem vzácné sbírky jsou známky označované jako PČ 1919. Jde o rakouské a maďarské známky, které pozbyly platnosti a Československá pošta je vyměňovala za nové. Původně byly určeny ke zničení, ale nakonec byly označeny přetiskem Pošta Československá 1919 a prodávány sběratelům. 

Sbírka obsahuje i několik unikátů, které by při jednotlivém prodeji mohly přesáhnout milionovou hodnotu. Jedná se například o chybotisk 50/50. Ten má katalogovou hodnotu 1,5 milionu, v Česku existuje pouze v počtu 17 kusů. Vzácný je i rohový čtyřblok 20f Magyar posta, za nějž prý Krejčíř zaplatil 1,4 milionu.    

Podle dnešního Práva zorganizoval prodej známek sám Radovan Krejčíř. 
List dále uvedl, že výtěžek z prodeje sbírky známek získá právě on. Pro uprchlého podnikatele by to byl podle deníku vítaný příjem. „Není na tom totiž ani zdaleka tak dobře, jak se snaží působit navenek,“ řekl prý nejmenovaný zdroj.