Novela silničního zákona počítá se zásadními změnami

Praha - V novele silničního zákona se definitivně bude měnit šest paragrafů a upraví se taky bodový systém. Rozhodla o tom expertní skupina ministerstva dopravy. Její odborníci teď jednají o konkrétních změnách.

Návrh například počítá s tím, že kdo si nerozsvítí, nedostane bod. A ten by nemuseli dostat ani ti, kteří zastaví na zákazu zastavení nebo stání. Policie už za tyto přestupky body rozdávat nebude, za jiné budou ale zase řidiči potrestáni přísněji. Podle ministerstva dopravy by se jako přestupek v silničním zákoně měla objevit situace, kdy řidič nedobrzdí a nabourá do vozidla před ním. Doteď to totiž nebyl bodovaný přestupek.
 
Při nepoužívání zádržných systémů, pásů nebo ochranných přileb by podle ředitele dopravní policie Martina Červíčka mohlo dojít k přehodnocení postihu. Počet trestných bodů by se měl zvýšit na tři.
 
Zdá se, že i pro kontroverzní paragraf o osobě blízké se možná našlo řešení. Mohlo by se oddělit trestní právo od přestupkového. „V oblasti trestního práva by osoba blízká zůstala zachována, aby někdo nemohl způsobit stíhání blízké osobě, ale v rámci přestupkového práva by byl zodpovědný majitel vozidla,“ vysvětluje mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Odborník na dopravu se ale obává, že toto nové opatření nebude fungovat, prý nelze někoho nutit, aby žaloval na druhou osobu.
 
A novela počítá i s dalšími změnami. Zákaz předjíždění by měl platit na všech křižovatkách. Zamezí se tím jedněm z nejnebezpečnějších nehod.
 
Ministr dopravy také chce na vybraných úsecích a za suchého počasí zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na dálnici na 160 km/h. Jeho návrh expertní skupina nepodpořila, ale i tak zůstává pořád ve hře. Komise expertů chce o definitivních změnách rozhodnout do konce dubna. Nová pravidla by mohla platit už od začátku příštího roku.

Vydáno pod