V sobotu se otevře prvních 17 kilometrů dálnice D47

Ostrava - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v sobotu slavnostně zahájí provoz na novém úseku dálnice D47 z Ostravy do Bohumína na Karvinsku. Jde o první kus dálnice z Lipníku nad Bečvou k hranicím s Polskem. Za vybudování ostravské části dálnice, která je dlouhá 17,2 kilometru, zaplatí stát 14 miliard korun, řekla mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Celkem bude mít Česko od soboty 1002 kilometrů komunikací dálničního typu, na závěr roku přibude ještě sedm kilometrů dálnice D3 v jižních Čechách.

ŘSD očekává, že bude nový úsek dálnice D47 velmi intenzivně využíván. „Do roku 2015 se počítá s nárůstem intenzity dopravy v oblasti Ostravy až na 40.000 vozidel denně,“ uvedla Vápeníková. Celkem bude 80 kilometrů dlouhá dálnice D47 stát 57 miliard korun, hotova až ke státním hranicím by měla být v roce 2010.

Na novém dálničním úseku jsou čtyři mimoúrovňové křižovatky a 44 mostů v celkové délce přes šest kilometrů. Také je tam 130 kilometrů svodidel.  Na jedné z mimoúrovňových křižovatek - v Ostravě Rudná - se také v sobotu od 12:00 uskuteční slavnostní otevření úseku.

Moravskoslezský kraj by měl letos získat 26 kilometrů nových komunikací, nejvíce ze všech krajů. Čeští řidiči se letos dočkají celkem 74 nových kilometrů silnic a dálnic. Zhruba 50 nových kilometrů připadne na dálnice a rychlostní silnice, zbytek na silnice první třídy.

Úplné dokončení dálnice D47 umožní propojení Moravskoslezského kraje s dálniční sítí republiky, zrychlí se i doprava do Polska. Po uvedení do provozu bude dálnice D47 označena jako dálnice D1. Ta bude v budoucnu mezi Prahou a polskou dálnicí A1 dosahovat délky 377 kilometrů.

Českou dálniční síť tvoří dálnice a rychlostní silnice. Dálnic je v ČR 646 kilometrů, rychlostních silnic 356 kilometrů. Oba druhy komunikací se liší například v poloměrech zatáček, v maximální prudkosti stoupání, kapacitě přípojných pruhů nebo zabezpečení svodidly. Pro řidiče však zásadní rozdíly neexistují; neliší se ani platby za dálniční známky či mýto. ŘSD proto nyní uvažuje, že některé rychlostní silnice označí jako dálnice.