Obce se konečně dočkají obchvatu

Cheb - Tři obce na Chebsku, přes které vede důležitá silnice spojující Chebsko a dálnicí D5, čekaly na obchvat déle než 20 let. Lidé si rozsáhlou stavbu vynutili různými protesty, dva roky pak zabral výkup pozemků.

Mezi akce, kterými si obce chtěly vynutit pozornost, patřila i protestní blokáda důležité komunikace v obci Drmoul roku 2006. Obyvatele k ní donutily roky planých slibů ze strany úřadu. Po silnici vedoucí mezi jejich domy totiž denně projede až deset tisíc aut.

„Občanům na provozu obcí samozřejmě vadí hlučnost, prašnost a otřesy tak silné, že způsobují praskliny na domech,“ shrnuje situaci starostka Drmoulu Vladislava Chaloupková. Podobné problémy řeší i sousední Velká Hleďsebe.

Ředitelství silnic a dálnic nakonec s přípravou projektu začalo a zahrnulo do něj i třetí obec, Trstěnice. Další zdržení však přišlo s nepřiměřenými finančními požadavky některých vlastníků pozemků, které je třeba vykoupit. Pokud se obec s majiteli dohodne, mohl by se obchvat začít stavět už na podzim tohoto roku.