Konec „tance mezi vejci“, Čunek se ve středu vrací do vlády

Praha - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek bude ve středu jmenován zpět do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Rozhodnutí je výsledkem dohody všech předsedů koaličních stran. „Dohodu beru jako průlomovou,“ zhodnotil jednání premiér Mirek Topolánek. Jednání o Čunkově návratu do vlády opakovaně označil za problém, který ho trápí a který politicky připomíná „tanec mezi vejci“. Čunkovy rodinné finance prozkoumá auditorská firma, kterou určil Karel Schwarzenberg, jenž na základě dohody v kabinetě zůstává. S prověřováním by měla začít v druhém nebo třetím dubnovém týdnu, k závěru musí dojít do 1. července.

O jmenování Jiřího Čunka do vládních funkcí požádal už Mirek Topolánek prezidenta dopisem. Hrad potvrdil, že k němu dojde zítra v jedenáct hodin dopoledne.

Čunek: Mé finance jsou v pořádku, Schwarzenbergovi rád vyjdu vstříc

Jiří Čunek prohlásil, že audit svých rodinných financí nechal provést již dávno, otázkou pro něho bylo jen to, zda se výsledek zveřejní celý, nebo jen jeho část. Opakované prověření jeho financí pro něho nepředstavuje žádný problém, stejně jako zveřejnění výsledků, pokud se tak ministr zahraničí rozhodne, neboť v jeho majetku nikdy nic nejasného nebylo. „Vážím si Karla Schwarzenberga jako člověka, chápu jeho postoj a chci mu vyjít vstříc,“ uvedl Čunek.

Šéf české diplomacie potvrdil, že výsledky auditu zveřejnit chce. Je to podle něho smyslem celé věci. Zdůraznil, že se nejedná o řešení osobních sporů mezi ním a Čunkem. „Jsem jen toho názoru, že u člena české vlády musí být všechny okolnosti objasněny,“ vysvětlil.

O postupu v případě, že by auditorská firma objevila nějaké nesrovnalosti, je ale podle premiéra Topolánka předčasné uvažovat, dokud nejsou známy výsledky.

Bursík: Nejvíc mě těší, že Schwarzenberg zůstává

S obsahem dohody vyjádřil spokojenost také předseda zelených Martin Bursík. Zadání auditu a zveřejnění výsledků považuje za maximum možného, co mohla koalice v současné situaci dokázat. Karel Schwarzenberg na sebe podle něho vzal „velikou část břemene řešení problému“ a skutečnost, že zůstává ve vládě, považuje za nejpozitivnější část dohody.

Předmětem dnešního rozhovoru byl i postoj a výroky Jiřího Čunka k Romům. Zelení očekávají, že tento problém se v budoucnu již neobjeví. Tématem jednání naopak nebyla ani otázka Kosova, ani téma zdravotnictví.

Opozice: Návrat Čunka jen potvrdil naši nedůvěru k vládě

Opozičním stranám se Čunkův návrat vůbec nelíbí. Nejvíce kritických hlasů zaznělo z řad sociálních demokratů. ČSSD opět zvažuje, zda se pokusí vyvolat hlasování o nedůvěře vládě, reagoval na dohodu koaličních stran stínový ministr zdravotnictví David Rath. V podobném duchu hovoří také komunisté, kteří ovšem tvrdí, že vláda jejich důvěru nemá od začátku a rozhodnutím o návratu Jiřího Čunka se to jen potvrdilo.

Tanec mezi vejci

Celostátní výbor KDU-ČSL nominoval Čunka do vládních funkcí už na konci minulého roku. Křeslo vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj opustil lidovecký předseda kvůli obnovení trestního stíhání pro údajnou korupci. Později byl obvinění z přijetí úplatku zproštěn.

Premiér Mirek Topolánek, prohlašoval, že pokud lidovci chtějí svého šéfa v kabinetě mít, „tak ho tam mít musí“ a že Čunkovu neúčast ve svém kabinetu jako jednoho z předsedů koaličních stran vnímá jako handicap.

Jeho návrat ale podmiňoval dodržováním koaličního programu ze strany KDU-ČSL. Nelíbilo se mu především, že se lidovci staví proti Julínkovým reformám a chtějí prosadit osvobození od poplatků pro důchodce nad 70 let a pro děti v předškolním věku. Důležité je totiž podle Topolánka především zachování vlády. „Je to politika, tanec mezi velikonočními vejci,“ řekl o dilematu mezi právem Čunka zasednout znovu ve vládě a hrozícím rozpadem koalice.

Její další fungování kromě odlišných názorů lidovců na některé reformní kroky ohrožoval také nesouhlas ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga s návratem Čunka do vlády. Pohrozil, že s ním ve vládě být nechce, pokud své majetkové poměry dostatečně nezdokumentuje.

Čunek se bránil tím, že okolnosti svých rodinných financí už dostatečně vysvětlil. Nicméně se rozhodl vyjít Schwarzenbergovi vstříc, neboť si ho velmi váží. K dohodě mezi nimi došlo ale s určitým zpožděním, neboť šéf české diplomacie se několik týdnů léčil v zahraničí.

Senátor, starosta Vsetína, předseda KDU-ČSL, ministr pro místní rozvoj a 1. místopředseda vlády Jiří Čunek.
Zdroj: ČT24