Za nelegální Simpsonovi je vyšetřován třetí člověk

Brno - V souvislosti s nelegálním šířením kopie kresleného snímku Simpsonovi ve filmu vyšetřují brněnští policisté už třetího člověka. Distributorovi filmu, společnosti Bontonfilm, měl opakovaným ukládáním snímku na veřejné zahraniční weby způsobit škodu zhruba tři miliony korun. Pokud nepřistoupí na mimosoudní vyrovnání, hrozí mu až dva roky vězení. Bontonfilm nyní požaduje náhradu alespoň jedné padesátiny z celkové částky, tedy asi 160 tisíc korun. Informoval o tom server Týden.cz.

Mladík se podle serveru měl jako správce internetové sítě starat o to, aby studenti školy měli bezproblémový přístup na internet. Ve svém počítači údajně shromáždil velké množství nelegálních filmů, hudby a počítačových her, které dále šířil.

„V této fázi již vyšetřovatel dokončuje usnesení o zahájení trestního stíhání,“ řekl mluvčí brněnských policistů Bohumil Malášek. Podle ředitelky České protipirátské unie Markéty Prchalové by student měl hned uhradit polovinu škody, zbytek do dvou let.

Z šíření nelegální kopie filmu o rodině Simpsonových byl jako první loni v létě obviněn devatenáctiletý mladík z jižních Čech. Soud ho nepravomocně odsoudil k devíti měsícům vězení s podmínkou na dva roky a k povinnosti nahradit způsobenou ztrátu, kterou Bontonfilm vyčíslil na 5,5 milionu korun. Nakonec se ale s distribuční společností dohodl na mimosoudním vyrovnání a zaplacení 150 tisíc korun.

Letos v lednu policisté zadrželi čtyřicetiletého muže z Teplic, který se pokusil natočit snímek Simpsonovi ve filmu v ústeckém kině.