Péči o ohrožené děti čeká radikální změna

Praha - Ministr práce a sociálních věcí na dnešní tiskové konferenci představil plánovanou transformaci institucionální péče o ohrožené děti v České republice. Výbor pro práva dítěte při OSN dlouhodobě ČR vytýká, že péče o ohrožené děti je roztříštěná a patří pod několik resortů. Chystaná transformace by proto měla předejít například zbytečnému umisťování dětí do ústavů a především nově celou oblast sloučit pod jednu státní instituci, aby o dětech nerozhodovaly různé okresy nebo nespecializované soudy. Výsledky společného jednání ministerstev, krajů a obcí by měly být vládě předloženy do konce letošního roku.

Děti do 3 let jsou umístěny v kojeneckých ústavech, které řídí ministerstvo zdravotnictví. Dětské domovy řídí ministerstvo školství. Sociální pracovnice metodicky řídí ministerstvo práce a sociálních věcí, ale do jejich počtu a pravomocí zasahují i ostatní resorty, obce a soudy. „Vládní analýza nepřináší nic nového. Poprvé je ale vše kriticky napsáno v oficiálním vládním materiálu, což je výborný začátek. Hlavním cílem je vznik jedné instituce,“ uvedla bývalá ředitelka odboru rodinné politiky MPSV Michaela Marksová-Tominová.
 
Předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková upozorňuje i na problém směšných postihů trestné činnosti na dětech. „To snad nemá obdobu nikde na světě. V roce 2006 bylo za trestný čin pohlavního zneužívání uloženo pouze 15 procent nepodmíněných trestů,“ dodala.
 
V odhalování týraných a ohrožených dětí mohou pomoci i zdravotní pojišťovny, u kterých se soustřeďují platby za provedené úkony. Údaje by dostávaly sociální pracovnice. „Projekt s pojišťovnami by mohl velmi napomoci. Jestliže na dítě podle rodného čísla nepřijde žádná platba, tak je velké podezření, že je rodiče mohou zanedbávat,“ upřesnila Vodičková. Návrh na projekt byl podle ní podán už v roce 2005. Zatím se ale nic nezměnilo.