Neplatí pokuta za rychlost změřenou soukromým radarem

Brno – Řidič, který překročí povolenou rychlost a změří ho radar soukromé firmy, nezaplatí žádnou pokutu. Nejvyšší správní soud dnes potvrdil dřívější rozhodnutí královéhradeckého krajského soudu, že radar firmy najaté radnicí nemůže posloužit jako důkaz přestupku.

Policejní radary jsou jediné, jejichž záznamy lze využít jako podklad k vybírání pokut za překročení rychlosti. Řidiči, kteří byli změřeni soukromým radarem, se tak mohou proti udělené pokutě odvolat. Řada z nich se ale o peníze soudí, u Nejvyššího správního soudu čekají další případy podobné tomu dnešnímu. „Položil jsem si ze začátku otázku, co je důležitější: můj drobný přestupek anebo nezákonné jednání státní správy?“ zdůvodnil, proč se o pokutu soudí, jeden z podobně postižených řidičů Zdeněk David.

Situace se ale již zanedlouho může změnit. Poslanci totiž projednávají nový zákon o policii. Bude-li schválen, soukromníci budou moci od začátku příštího roku měřit rychlost a policie na základě jejich zjištění vybírat pokuty. Podobná formulace byla navržena již loni jako „přílepek“ k zákonu o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel, ale navrhovatel ji na poslední chvíli zase stáhl.

Někteří politici ale nesouhlasí ani se současným návrhem zákona. „Obce, které to dělají, z toho chtějí platit městskou policii a jiné náklady města, které mají platit z jiných zdrojů,“ myslí si teplický primátor Jaroslav Kubera.