Chráněný rorýs je ohrožen kvůli zateplování domů

Praha - Zákonem chráněný rorýs obecný způsobuje stavbařům i ochranářům přírody velké problémy. Drobný pták hnízdní téměř výhradně ve městech nebo v menších obcích a staví si každý rok na stejném místě hnízda v nejrůznějších dutinách. Při opravách budov jsou ale otvory zazděny nebo opatřeny mřížkou. Jejich počet už proto jen v Praze klesl za deset let asi o polovinu. Česká ornitologická společnost proto našla jednoduché řešení, jak potížím předejít. Už v projektu oprav by se na ohrožený druh měl brát ohled. Při samotných rekonstrukcích stačí ponechat otvory volné.

„V rámci zateplování panelových domů dochází k ničení hnízdišť rorýsů, kteří hnízdí ve větracích šachtách pod střechou. Při zateplování jsou tyto otvory zaslepeny,“ upřesnil vedoucí oddělení ochrany přírody ČIŽP Karel Kerouš a zdůraznil, že rorýs si nestaví hnízdo, a stavbu proto nijak neničí.

Ptákům mohou vadit i samotné práce při rekonstrukci domu. Budovu totiž obklopí lešení a přes síť se nemohou do otvorů dostat. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) proto může po dobu hnízdění nařídit omezení prací. Do panelových domů se rorýsi museli přestěhovat s masivní obnovou historických center měst, kde hnízdili ve štěrbinách mezi zdivem a krovy. 
 
V České republice hnízdí odhadem 60 až 120 tisíc párů rorýsů. Jejich podíl v přirozených hnízdištích, jako jsou skalní štěrbiny, je menší než pět procent. V Praze žije podle odhadů asi 1 600 párů. Ornitologové budou letos jejich výskyt v metropoli mapovat. „Pokud mu zamezíme v místě hnízdit, letí až 8 000 kilometrů z Afriky zbytečně,“ uvedl tajemník České ornitologické společnosti Lukáš Viktora.

Rorýsi jsou chráněni zákonem a vlastníci domů, v nichž hnízdí, by na to měli brát ohled. V případě bránění v hnízdění jim hrozí pokuta až dva miliony korun. Česká inspekce životního prostředí už kvůli rorýsům v posledních dvou letech udělila čtyři pokuty stavebním firmám za zaslepení otvorů. Omezení prací bylo nařízeno v osmi případech. Dva postihy směřovaly vůči bytovým družstvům.