Vymáhání alimentů by mohlo být jednodušší

Praha - Sněmovní ústavněprávní výbor podpořil poslanecký návrh, který má pomoci rozvedeným rodičům s dětmi při vymáhání alimentů. Soudy by měly spory o alimenty rozhodovat přednostně a doba promlčení by se mohla nově počítat až od dovršení samostatnosti dítěte. Dnes návrh projednal také sociální výbor. Dalšími změnami se budou poslanci zabývat pravděpodobně na příští schůzi sněmovny, která se uskuteční 22. dubna. ČSSD je ochotna část chystané novely podpořit.

„Systém nebyl na účinné vymáhání alimentů připraven. Novela má nastavit parametry tak, aby to bylo snadnější,“ řekl poslanec ODS a předkladatel návrhu David Kafka. Součástí novely je i paragraf o zanedbávání povinné výživy, který je včleněn do nového trestního zákoníku projednávaného také ve sněmovně. 
 
ČSSD: Za vymáhání alimentů zodpovídá stát

Sociálním demokratům se ale tato část novely nelíbí. „Tak, jak je paragraf předložen, je v podstatě hodně nebezpečný a nepovede k tomu, aby se zlepšila morálka při vymáhání či placení výživného,“ uvedla poslankyně ČSSD Anna Čurdová. ČSSD v loňském roce navrhovala, aby dlužné alimenty vyplácel některým neúplným rodinám stát, který by je pak zpětně vymáhal. Návrh ale neuspěl. 

Novelu, podle které by měl stát výživné zálohovat, chtějí sociální demokraté znovu předložit na podzim. „ODS považuje vymáhání výživného za soukromou záležitost. To je svým způsobem pravda, ale jen do chvíle, kdy se samoživitelé ocitají pod hranicí chudoby,“ myslí si Čurdová. Stát je zde podle ní od toho, aby vzal zodpovědnost za vymáhání alimentů na sebe.
 
Průměrné výživné v České republice je nyní kolem 1 500 korun. Příjemců této částky je kolem 400 tisíc. V roce 2007 bylo pro trestný čin zanedbávání povinné výživy odsouzeno sedm tisíc lidí.