Manžel Brožové vysvětlí údajné klamání soudu, ministr Pospíšil na něj navrhl žalobu

Praha - Manžel předsedkyně Nejvyššího soudu Ivy Brožové, advokát Jaroslav Brož bude vysvětlovat vedení České advokátní komory svůj údajný pokus oklamat Evropský soud pro lidská práva. Kvůli tomuto podezření na něj navrhl kárnou žalobu ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, který nedávno podal stejný návrh - ale v souvislosti s jiným případem - i na Brožovou. Ministr tvrdí, že oba spory spolu nijak nesouvisí.

Brož Pospíšilovo obvinění odmítá. Tvrdí, že v žádném případě nechtěl štrasburské soudce podvést, jen se snažil udělat vše pro rodinu, kterou hájil.

Jako advokát zastupoval několik osob, které si ve Štrasburku stěžovaly na neúměrnou délku soudního řízení v Česku a žádaly finanční náhradu. Během vyřizování stížnosti ale požádal Brož ministerstvo o náhradu za nemajetkovou újmu a jeho klienti získali přes 800 tisíc korun. O tom ale advokát neinformoval Evropský soud, a porušil tak podle ministerstva jeho jednací řád. Evropský soud pak v září 2007 prohlásil stížnost za nepřijatelnou kvůli zneužití práva stížnosti.

Návrh na kárnou žalobu, který ministr spravedlnosti nedávno podal na Brožovu manželku, se týkal údajného zatajení téměř čtyřicetimilionové pokuty, kterou Nejvyššímu soudu uložil finanční úřad. Vrchní soud v Olomouci kárnou žalobu na Brožovou zamítl, ale ministr se proti verdiktu odvolal.