Do Prahy přilétá brazilský prezident

Praha - Dnes hlavní město navštíví brazilský prezident Luiz Inácio da Silva. Kromě setkání s prezidentem Klausem je v jeho programu i účast na podpisu memorand mezi zástupci ČR a Brazílie. Od návštěvy se očekává potvrzení možností podnikatelské spolupráce a propojení exportních trhů.

V Praze by měl da Silva pobývat dva dny a kromě setkání s českými ústavními činiteli má naplánovánu i prohlídku Strahovského kláštera. Vzájemné oficiální návštěvy zástupců Brazílie a naší republiky nejsou časté, poslední byla cesta tehdejšího premiéra Jiřího Paroubka doprovázeného delegací podnikatelů v roce 2006. Poslední prezidentskou návštěvou od roku 1993 pak byla návštěva Václava Havla v roce 1996.

Luiz da Silva, přezdívaný Lula, je prezidentem od ledna 2003. I přes četné korupční skandály ve své Straně pracujících byl znovuzvolen v roce 2006. Voliče si charismatický Lula získal i štědrými sociálními programy - v Brazílii žije třetina obyvatel pod hranicí chudoby.

Díky Baťovi a fotbalu je Česko v Brazílii pojmem

Brazílie je největším obchodním partnerem Česka v Latinské Americe. Vzájemný obrat roste, pro ČR je však každoročně obchodní bilance pasivní. Český vývoz dosáhl loni 4,6 miliardy korun, brazilský přes šest miliard. České investice pak v Brazílii míří především do zařízení elektráren a cementáren, na český trh z Brazílie proudí především zemědělské komodity (země je největším světovým producentem kávy a cukrové třtiny).

Povzbuzením pro české podnikatele a investory jsou jednoznačné údaje Světové banky: podle nich je Brazílie šestou největší ekonomikou světa (měřeno HDP podle parity kupní síly), a zároveň pátou největší a pátou nejlidnatější zemí světa. Podmínky pro česko-brazilskou spolupráci nejen v ekonomické sféře připravují kromě toho i tamní dobrá pověst České republiky díky fotbalu, početné české komunitě, prezidentu Kubíčkovi a širokým aktivitám rodu Baťů.