Za odvoz sněhu z Jizerky před SP lyžařů padla pokuta 1,8 milionu

Liberec - Správa Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory udělila pokutu ve výši 1,8 milionu korun firmě, která navážela sníh z Jizerských hor do Liberce při Světovém poháru v klasickém lyžování. Agenturu ČTK o tom informoval důvěryhodný zdroj, který si nepřál zveřejnit své jméno. Rozhodnutí ještě není pravomocné, a tak zatím nemůže být zveřejněno, o kterou firmu se jedná, ani další podrobnosti.

Nakladač firmy před únorovými závody v Liberci vjel do druhé zóny chráněné oblasti na louce v osadě Jizerka. Bral tam sníh z velké plochy a rypadlem ho vyhrnoval až na zem.

Firma se může proti pokutě odvolat k ministerstvu životního prostředí. Za porušení zákona o ochraně přírody jí hrozila sankce až dva miliony korun. Mluvčí Světových pohárů 2008 v Liberci Zdeněk Soudný se nechtěl k pokutě pro najatou firmu vyjadřovat. „Případ ještě neskončil a navíc nám zatím chybí dostatek informací. Stanovisko vydáme, až je obdržíme,“ vysvětlil Soudný. Už dříve ale prohlásil, že vina je na straně řidiče. Najaté firmy byly podle Soudného upozorněny, kam se svou technikou v Jizerských horách smějí a kam ne.

Louky na Jizerce leží ve druhé nejpřísněji chráněné zóně krajinné oblasti a v evropsky významné lokalitě soustavy Natura 2000. Ekologové ze správy chráněné oblasti informovali již 7. února představitele organizačního výboru Světových pohárů, že odvážení sněhu z luk na Jizerce je protiprávní.

Na tratích ve Vesci roztál před únorovými závody téměř všechen sníh a těžká nákladní auta ho tam začala dopravovat necelý týden před prvním závodem. Světové poháry se nakonec uskutečnily v omezené podobě. Sloužily jako zkouška pro mistrovství světa v klasickém lyžování 2009. Prezidentka organizačního výboru Kateřina Neumannová získala za navážení sněhu z Jizerských hor do Liberce nominaci do soutěže Dětí Země Ropák roku.