Zasedání vlády (16. dubna)

Praha - Vláda jednoznačně odmítla návrh komunistů na rozšíření prostoru pro interpelace. Negativně přijala také dílčí novelu Davida Ratha, který chce jejím prostřednictvím zabránit případné privatizaci fakultních nemocnic. Naopak ale ministři uvolnili finanční prostředky pro policii na zajištění bezpečnosti během předsednictví naší republiky EU. Schválili také návrhy ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Několik návrhů vláda odložila.

Návrh komunistů, aby na interpelace ve sněmovně bylo vyhrazeno více času, se vládě nelíbí a jednoznačně ho odmítla. Podle ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka se celá vláda shodla na tom, že prostor pro interpelace je v současné době dostatečný. KSČM ale na návrhu trvá a předloží ho sněmovně.

Do sněmovny s negativním stanoviskem vlády poputuje také návrh Davida Ratha. Dílčí novelou chtěl ministr zdravotnictví zákonem zakázat privatizaci fakultních nemocnic, které se po zavedení Julínkových reformních zákonů obává. Rath se neúspěšně snažil takovou právní úpravu prosadit už v březnu, tehdy formou pozměňovacího návrhu k nesouvisejícímu zákonu. Nyní kvůli tomu předložil samostatnou novelu privatizačního zákona. Obavy z prodeje fakultních nemocnic dává najevo nejen opozice, ale například i někteří lidovci.

Vláda uvolnila 147 milionů korun, které budou určeny pro policii na zajištění bezpečnosti při akcích během nadcházejícího českého předsednictví v Evropské unii. Ministr vnitra Ivan Langer hodlá mimořádné finanční prostředky využít na nákup speciální výzbroje a techniky pro policisty.

Návrhy, předložené ministerstvem zemědělství, vláda dnes schválila. Dva z nich se týkají lesů - usnadnění čerpání dotací na zalesnění a péči o les a dále dotační program pro vlastníky lesů zařazených do programu Natura 2000, kterkterý má vlastníkům částečně kompenzovat omezené hospodářské využití chráněných lesů. Více než 11 milionů eur by měli dostat také pěstitelé cukrové řepy, kteří byli dodavateli společnosti Eastern Sugar, jež svou kvótu cukru odevzdala Evropské komisi. Nařízení má pěstitele motivovat k přechodu na pěstování cukrovky pro technické účely a alternativních plodin.

Odloženo na další schůzi sněmovny bylo několik návrhů, například návrh ministra vnitra Ivana Langera, aby prevence kriminality nespadala do centrální kompetence, ale aby jednotlivé koncepty připravovaly podle své potřeby samy kraje.