Koaliční komise o změně polatků nerozhodla, sejde se zase za měsíc

Praha - Zdravotnická komise koaličních expertů se zatím neshodla, zda a případně jak se má změnit systém regulačních poplatků. I přesto, že se během dnešního jednání očekával ostrý střet, po třech hodinách se všechny strany rozešly s tím, že o změnách je nutné ještě jednat. Po dnešním setkání s představiteli ministerstva zdravotnictví si zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených vyžádali aktuální údaje o dopadech poplatků, znovu se sejdou 15. května.

Jednání se zúčastnil i náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr, který komisi předložil propočty, kolik už poplatky za poslední tři měsíce vynesly. Podle výpočtů ministerstva jsou poplatky správné a systému se daří ušetřit. Za čtvrt roku se už podařilo vybrat 1,3 miliardy korun. „Všechno, co vzejde z jakýchkoliv jednání, musí zajistit to, že efekt regulace, ke kterému se koalice zavázala bude fungovat,“ uvedl Šnajdr.

Poplatky, poplatky, poplatky….

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka se placení u lékaře osvědčilo. Pokud by bylo na něm, nerušil by ho. Opozice, která bojuje proti celé vládní reformě veřejných financí, by ve sněmovně podpořila zřejmě všechny návrhy, které by regulační poplatky zmírnily. Julínek naznačil pouze ochotu přistoupit na zrušení poplatků pro děti do tří let.

Poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová už předložila návrh, aby neplatili novorozenci v porodnici, a ráda by osvobodila od poplatků i děti do patnácti let a důchodce. Svůj návrh zatím nestáhla. Chce tak učinit pouze v případě, že z koalice vzejde jiný širší návrh. Poslankyně zelených Olga Zubová zase prosazuje, aby lidé platili 30 korun za recept, ne za položku na receptu. Poplatky by odpustila mladým lidem do osmnácti let.

„Část klientů ústavů sociální péče má velmi nízké vlastní příjmy, protože jim z nich ze zákona zůstává pouze 15 procent,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas důvod, proč by chtěl osvobodit od poplatků i tuto skupinu obyvatel.

Platit regulační poplatky v současné době nemusí lidé v hmotné nouzi, děti v dětských domovech, lidé se soudně nařízenou ochrannou léčbou a ti, jejichž léčba je v zájmu ochrany veřejného zdraví.