Česko brázdí růžový autobus, podporuje prevenci rakoviny prsu

Praha - Na podporu prevence rakoviny prsu bude až do 1. června putovat po 34 českých a moravských městech růžový autobus. Jeho osazenstvo tvoří pacientky, které zhoubnou nemoc překonaly. Spolu s lékaři, kteří přijdou vždy z nejbližšího screeningového centra, budou učit ženy, jak provádět samovyšetřování. Zájemkyně obdrží také poukázku v hodnotě 200 korun jako příspěvek na mamografické vyšetření.

„Cílem je přinést důležité informace o prevenci tohoto onemocnění a způsobech jeho léčby ženám, ke kterým by se tyto informace jinak nedostaly,“ řekla manažerka projektu Michaela Vaňková.
 
„Stěžejním cílem akce je přesvědčit ženy i muže, že jedinou správnou a přitom snadnou cestou k včasnému odhalení nemoci jsou pravidelná mamografická či sonografická vyšetření,“ uvedla Vaňková. Z tohoto důvodu získají ženy v autobuse adresy nejbližších screeningových center a také kontakty na pacientské organizace.
 
Rakovina prsu postihne za život každou osmou až dvanáctou ženu v Česku. Před zahájením screeningu bylo v ČR ročně 4500 nových případů a 2500 žen zemřelo. Screening začal v roce 2003, loni bylo 6000 nových případů, zemřelo 2500 žen, z čehož vyplývá, že více jich přišlo včas a vyléčilo se.
 
V Česku je dohromady více než šedesát center s akreditací k mamografickému screeningu. Jedno vyšetření stojí šest set korun, ženy mezi 45 a 69 mají každé dva roky takovéto vyšetření od zdravotních pojišťoven zdarma, prevence se jim totiž vyplatí, léčení nádoru totiž stojí i několik set tisíc.