Policie láká do svých řad národnostní menšiny

Holešov - Česko by se mělo brzy dočkat multikulturní policie. Byl totiž zaveden nový vzdělávací program pro uchazeče o studium na policejních školách, kteří pocházejí z řad národnostních menšin. Policie věří, že jich do svých sborů pomocí programu, který se nazývá Policie pro všechny, naláká co nejvíc. Nový vzdělávací program se zatím uskuteční pouze na Střední policejní škole ministerstva vnitra v Holešově na Kroměřížsku.

Počet cizinců v ČR neustále narůstá a policisté chtějí, aby poměru národnostních menšin ve společnosti odpovídalo i složení jejich řad. Cílem programu má být především lepší spolupráce mezi policií a menšinami. Kvůli zákonům proti diskriminaci se nevedou žádné statistiky o podílu menšin na kriminalitě. Ale například počet odsouzených cizinců se dlouhodobě pohybuje kolem šesti procent.
 
Během minulého roku bylo osloveno celkově 506 škol a bylo vybráno zhruba 220 žáků devátých tříd. K přijímacím zkouškám se jich nakonec přihlásilo asi 60, škola jich má v plánu vzít zhruba polovinu. Mezi zájemci je nejvíc Romů a Vietnamců, hlásí se ale i jeden Mongol nebo třeba Afghánka. První přijímací zkoušky, do kterých se organizovaně zapojí národnostní menšiny proběhnou už příští pondělí. Policisté z národnostních menšin se uplatní třeba jako překladatelé a tlumočníci.