Ministři projednají investiční pobídky, přehradu na Opavě i státní rozpočet

Praha - Kabinet se na pondělním zasedání bude zabývat návrhem ministerstva průmyslu a obchodu na změnu systému investičních pobídek. Jednat bude také o návrhu ministerstva financí na stanovení střednědobých výdajových rámců státního rozpočtu. Na programu je i výstavba přehrady na horním toku řeky Opavy.

Ministři mají posoudit i novelu zákona o střelných zbraních a střelivu, která upravuje mimo jiné likvidaci zbraní. Ministr vnitra Ivan Langer předloží svým kolegům informaci o tom, jak účinněji objasňovat krádeže aut v zemi. Ministr dopravy Martin Říman chce snížit do roku 2010 administrativní zátěž podnikatelů o 20 procent.

Návrh na změnu systému investičních pobídek chce utlumit pobídky do zpracovatelského průmyslu, jako je například zemědělství, textilní průmysl nebo hutnictví. Klíčovou změnou do budoucna by mělo být, na základě zkušeností z Irska a Estonska, směřování nabídek do strategických služeb a technologických center.

Ministerstvo financí předpokládá, že stát bude v příštím roce hospodařit s částkou 1,1 bilionu korun, v roce 2010 s 1,138 bilionu korun a v roce 2011 s 1,202 bilionu korun. K dodržení rámců v následujících letech bude ale nutné podle ministra Miroslava Kalouska provést ještě další rozpočtové škrty.

Návrh ministra zemědělství Gandaloviče a ministra životního prostředí Bursíka na vybudování protipovodňových opatření na horním toku řeky Opavy, kde povodně v roce 1997 ukázaly, že je nutné řešit současný stav. Opatření by kromě úpravy koryta mělo znamenat i vybudování přehrady. Mělo by tak ale dojít k zaplavení části obce Nové Heřminovy. Pokud bude návrh bez problémů schválen, stavět by se mohlo začít do roku 2015. Celkově vyjde stavba na 7 mld. korun.

Ministerstvo obrany by mělo vládu informovat o tom, že se rozhodlo odstoupit od projektu Globemaster. V jeho rámci Česko plánovalo spolu s několika aliančními spojenci koupit a společně provozovat dvě až tři dopravní letadla C-17. Důvodem odstoupení je přílišná nákladnost projektu.