Lékařské odbory budou demonstrovat, stávku nevyloučily

Praha - Lékaři plánují na květen demonstraci a v červnu by mohli přerušit práci a stávkovat na protest proti reformním plánům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS). Novinářům to dnes řekl předseda Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel. Odboráři kritizují Julínkův návrh na převod univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti a chtějí mu zabránit.

Proti návrhům reformních zákonů chtějí lékaři demonstrovat 21. května. Sejít se chtějí buď před úřadem vlády, nebo před ministerstvem zdravotnictví. Podle dopadů akce se pak odboráři rozhodnou, zda uspořádají stávku. „Vždycky je dobré, když má člověk jeden tah kupředu,“ uvedl k případnému přerušení práce Engel. Podle něj by Julínkovy kroky byly nevratné a mohly by zhoršit péči.

Julínek dnes označil lékařské odbory za „prodlouženou ruku politické reprezentace ČSSD“. Ze zdravotnické reformy se podle něj stalo politikum, na věcné řešení problémů pacientů se prý jeho oponenti nezaměřují. Lékařské odbory se v minulosti již několikrát postavily na stranu Julínkova odpůrce a předchůdce v ministerském křesle Davida Ratha (ČSSD).

Podle Julínka je důležité to, co jeho zákony přinesou nemocným a klientům pojišťoven: „Nesu odpovědnost za zdravotnictví a chci jej koncipovat tak, aby sloužilo lépe pacientům a pojištěncům. Oni (lékařské odbory) to nechtějí. To je náš spor. To není spor o žádné statuty organizací, které jsou v tomto smyslu podružné.“

Podle Engela ale Julínek řeší jen majetkové převody. „Naše zdravotnictví není tak nemocné, aby musely nastoupit transfery majetku a akciové společnosti,“ uvedl šéf lékařských odborů. Dodal, že pokud se zdravotnická zařízení změní na akciové společnosti, nikdo nebude moci práva jejich akcionářů omezovat a zajistit například investování zisku zpět do péče. Podle odborářů podobné reformní kroky „ztroskotaly na Slovensku a byly smeteny referendem v Maďarsku i s tamní ministryní“.