USA nabídly Česku větší technologické zapojení do výstavby radaru

Praha - Firma Raytheon, která má na starosti případnou výstavbu amerického radaru v Česku, nabídla tuzemským firmám větší technologické zapojení do budování radarové stanice, než tomu bylo dříve. Uvedl to dnes prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek. Doplnil, že tuzemské firmy by základnu mohly zabezpečovat například sledovacími systémy nebo senzory. Mohly by také poskytovat komunikační infrastrukturu, do které patří vysílačky nebo satelitní komunikace.

České firmy se přitom ještě v březnu podle informací médií obávaly, že na základně by jejich podíl měl spíše podobu pomocných, nenáročných prací, jako je oplocení staveniště, stavba budov na základně, odklízení sněhu, údržba silnic či odvoz odpadků.

Nyní se však situace zřejmě změnila. „Kromě samotného radaru všechny ostatní věci jsou předmětem jednání,“ řekl Hynek s tím, že podíl českých firem na výstavbě radaru by se mohl pohybovat ve stovkách milionů korun. Pro české firmy je podle něj důležité především to, aby v otázce radaru nebyly omezené pouze na stavební práce na základně, jak se zpočátku zdálo.

Zdůraznil, že definitivní podoba příležitostí pro české firmy zatím není jasná. „Závisí to na tom, jak bude projekt vypadat,“ podotkl Hynek. V příštích měsících proto Češi chtějí s americkou firmou dále vyjednávat. „Chtěli bychom dát Raytheonu nabídku, aby věděli, co umíme,“ řekl Hynek. S výstavbou radaru v Česku by se podle Hynka mohlo začít v roce 2010. USA chtějí do Brd přesunout stanici z Marshallových ostrovů.

Hynek zopakoval, že pro české firmy je i kvůli radarovým zakázkám důležité, aby ministerstvo obrany uzavřelo s USA takzvané memorandum o porozumění, které by tuzemským společnostem mělo umožnit získat širší přístup k zakázkám amerického ministerstva obrany a na americký trh. Smlouva by podle něj měla být hotová do konce roku.

Zádrhel podle něj není v samotném textu smlouvy, ale je v jeho doprovodných dokumentech. Američané totiž standardně ve všech zemích například zjišťují míru korupčního prostředí. „Mně jako průmyslníkovi připadají byrokratické, ale chápu to,“ uvedl Hynek.