Soud: Bezdomovecký pár malého chlapce nezanedbával ani netýral

Frýdek-Místek - Rodiče čtyřletého chlapce obžalovaní ze zanedbání péče si dnes u okresního soudu ve Frýdku-Místku vyslechli osvobozující rozsudek. Se svým dítětem žili ve stanu v lese na břehu řeky Morávky. V důsledku toho neměl chlapec podle obžaloby základní hygienické a sociální návyky. Soudní znalec ale tvrdí, že na vině je vrozená nevyléčitelná nemoc.

Místo slov vydával chlapec jen skřeky a vodu pil rovnou ze země. Podle odborníků byl 4letý Dalibor zhruba na úrovni ročního dítěte. „Na tento případ se přišlo na základě upozornění lékařů, kteří podali podnět k sociálnímu šetření v rodině,“ uvedl velitel místní kriminální policie Radim Wita.

Za zanedbání péče poslala žalobkyně rodiče malého chlapce před soud. Rozsudek ji překvapil, podle soudce rodiče výchovu nezanedbali. Dalibor totiž od čtyř měsíců trpí mozkovou obrnou, a proto nemá šanci žít jako zdraví lidé. S tím však státní zástupkyně Lenka Dostálová nesouhlasí: „To je názor pouze pana doktora. Podíl na současném stavu dítěte nepodáváním léků není až tak značný, jako výchovné zanedbání.“

Matka ani otec si rozsudek nepřišli poslechnout, minule ale u soudu byli. „Komentář byl, že jsme ho strašně týrali. Když nám ho nechala sociální pracovnice čtyři roky, tak se jí zeptejte,“ řekla tehdy matka novinářům. Úřednice s tím ale nesouhlasí a říkají, že když rodiče s chlapcem začali žít s bezdomovci, nedali vědět, kde jsou.

„Naše pracovnice oddělení sociálně-právního odboru ochrany dětí nepochybily. Svědčí o tom také vyjádření ombudsmana Otakara Motejla, který se celým případem zabýval a řekl, že chyba není na naší straně,“ zastala se úřednic mluvčí magistrátu Frýdku-Místku Jana Matějíčková.
 
Dalibor je už téměř rok v dětském domově a podle žalobkyně Dostálové už má základní stravovací a hygienické návyky, které při přijetí do dětského domova v červenci loňského roku neměl.

Případy týrání dětí nejsou nijak výjimečné. Například loni v červenci byla v Ostravě ze zabití čtrnáctiměsíčního batolete obviněna jeho vlastní matka.