Topolánkova vláda přežila již třetí hlasování o nedůvěře

Praha - Koaliční kabinet premiéra Mirka Topolánka podle očekávání odolal návrhu na vyslovení nedůvěry. Sociální demokraté a komunisté nezískali potřebných 101 poslaneckých hlasů. Opozici tak v tomto volebním období nevyšel již třetí pokus o sesazení vlády. Kabinet podpořili všichni koaliční poslanci, včetně nezařazených zákonodárců Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Ze 199 přítomných poslanců hlasovalo 98 pro návrh. Poprvé se o nedůvěře tomuto kabinetu hlasovalo loni v červnu, podruhé v prosinci.

Jiří Paroubek k výsledku hlasování uvedl: „Řada vládních poslanců, kteří vyjadřují velké výhrady k politice vlády, nakonec dala přednost teplu svých funkcí a příchylnosti k vládní koalici… Věřím, že pokud bude nějaké příště, a vláda zcela nepochybně bude v té své hazardérské politice střemhlavého letu pokračovat, tak to dopadne.“

Premiér Mirek Topolánek naopak vypočítal úspěchy dosavadní vlády. Zdůraznil především nastartování potřebných reforem, pokles nezaměstnanosti nebo zlepšení zdravotnictví: „Je to vláda dobrá a určitě nejlepší z možných, které po patové situaci po posledních volbách vzniknout vůbec mohly.“ Kabinet si podle něj musí zvyknout, že má křehkou podporu, kterou bude opozice standartně testovat.

Rozhodnutí předcházela zhruba tříhodinová rozprava, v níž opozice
vypočítávala důvody, proč by podle ní měla vláda odejít. „Toto je vláda komiky a hazardu v jednom. Vláda, která není způsobilá zvládnout naše předsednictví v EU,“ řekl Paroubek. Již před dneškem bylo velmi pravděpodobné, že ČSSD a KSČM se ani na třetí pokus nepodaří vládu sesadit. Opozice sice doufala, že proti kabinetu by mohl hlasovat i někdo z koalice, to se ale nakonec nestalo.

Ukázalo se, že vnitrokoaliční napětí vyvolané spory kolem vyrovnání s církvemi soudržnost vládního tábora nenarušilo natolik, aby někdo zvedl ruku proti vlastní vládě. I sociální demokraté předem připouštěli, že návrh na vyslovení nedůvěry zřejmě znovu neuspěje. Podle nich ale měla dnešní akce i tak smysl, protože jí mohli dát najevo, že se od Topolánkovy vlády distancují.

Vydáno pod