Na pražském Džbáně vrcholí bitva o Krále Majálesu

Praha - Tradiční studentský svátek, konaný každý rok na přelomu dubna a května, už je v plném proudu. Včera ho oslavili například studenti v Ostravě, dnes probíhá v areálu pražského koupaliště Džbán. Návštěvníci se kromě hudebního programu mohou těšit na mnoho soutěží, novinkou letošního ročníku je například klání v přetahované, takzvaná bitva o Džbán. Na dvou pódiích již během odpoledne začaly hrát první hudební skupiny a večer bude zvolen také nový Král Majálesu, o jehož titul bojují tři kandidáti.

Nového Krále Majálesu, který vystřídá dosluhujícího Martina Palána, jenž si říkal Kampusák, budou moci studenti volit přímo na místě pomocí hlasovacích lístků, které jsou součástí každé vstupenky. Za ČVUT bojuje o titul Petr Malý, Univerzitu Karlovu reprezentuje král Klementin a VŠE Lukáš Pavel. Výsledky hlasování budou známy po devatenácté hodině.

Klementin vytáhl do boje s volebním heslem „Praha studentům. Živé Klementinum“. Lukáš Pavel se před lítým bojem netajil tím, že hodlá účastníky majálesového odpoledne okouzlit „smrtonosnou kombinací svého nedbalého sex-appealu“ a kandidát za ČVUT „Petrklíč“ Petr Malý chce vnést více květin do studentského života, a proslunit tak prý chmurné dny pražských studentů. I proto zvolil za své volební heslo slova: „Květinou neurazíš“.

Krále bude slavnostně korunovat ministr školství Ondřej Liška a korunovace se zúčastní i starosta za Prahu 6 Tomáš Chalupa a také pražský primátor Pavel Bém, který Králi Majálesu předá klíče od bran města, a symbolicky mu tak na jeden den odevzdá vládu nad Prahou. „Jednodenní nadvláda nad městem je spíše symbolická, ale některé pravomoci krále částečně zasahují i do reality a praktického života studentů. Králové se vždy snaží otevřít nějaký problém, který trápí studenty či vysoké školy,“ upřesňuje tisková mluvčí Pražského majálesu 2008 Alžběta Pavlínová.

„Večer vystoupí hlavní kapely z dnešního programu, jimiž budou Skyline, Support Lesbiens a Chinaski,“ dodává Pavlínová, podle které letos organizátoři ubrali na atraktivních účinkujících a větší důraz položili na zábavu. Také proto se oproti volbám do parlamentu nebudou hlasy na volebních lístcích sčítat, ale vážit. Formální Pražský Majáles 2008 končí s úderem půlnoci, poté už je na studentech, jak budou ve svých majálesových oslavách pokračovat.

Širším programem pražských oslav studentského svátku se už v minulých dnech stala přehlídka kreativity Okultění, festival nekomerčních kapel, divadel, filmů a fotografií nazvaný Pavlač a akce nazvaná Majáles Underground, v jejímž rámci 23. dubna oživily ponuré prostory vestibulů stanic metra Můstek a Muzeum nadějné studentské kapely. Oslava studentského života se koná celkem v šesti českých městech. Loni ji navštívilo celkem 85 tisíc lidí.