Zranění čeští vojáci budou z Afghánistánu co nejdříve převezeni domů

Kábul/Praha - Češi mají v krátké době již druhou oběť války s afghánskými povstalci. Osmadvacetiletý rotmistr zemřel na následky zranění po výbuchu nálože, která zdemolovala obrněné vozidlo. Další čtyři vojáci jsou v péči lékařů, jeden z nich bojuje o život na jednotce intenzivní péče. K incidentu došlo u provinčního rekonstrukčního týmu v Lógaru, který má za úkol pomáhat Afgháncům s obnovou země. Zranění i tělo mrtvého vojáka budou v nejbližší možné době převezeni do Česka.

Konvoj českých a afghánských sil zasáhla při návratu z hlídkové mise nálož nastražená u silnice. Uvnitř bylo pět vojáků, z nichž jeden, řidič, zemřel po převozu do nemocnice na spojenecké základně v Bagramu. Další čtyři výbuch zranil. Podle informací mluvčí Generálního štábu Armády České republiky (AČR) Jany Růžičkové jsou tři vojáci ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života, čtvrtý se dnes podrobil dalším vyšetřením a následně byl operován.

„Ztratili jsme člověka, kamaráda, nicméně jsme vojáci a pokračujeme dále v plnění operačního úkolu tak, jak to máme nařízeno,“ vyjádřil se k nešťastné události náčelník štábu provinčního rekonstrukčního týmu Lógar podplukovník Jindřich Starý.

V Afghánistánu se rozbíhá vyšetřování incidentu, zatím je jasné, že nálož byla mimořádně silná. Přestože vojáci už mají k dispozici odolnější obrněné vozy Dingo, v kritický čas patrolovali s lehčími auty Humvee, zapůjčenými od Američanů. I když propagandistická videa povstalců s oblibou ukazují útoky na poměrně slabě chráněné auta Humvee, podle vojenských odborníků nelze přidávat pancéřování donekonečna.

Náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek poznamenává, že v současné době neuvažují o žádných dalších opatřeních, protože „všechna bezpečnostní opatření byla splněna“. „Na tom teritoriu musejí být průzkumníci, zpravodajci, špioni, kteří sledují nálady ve společnosti a jsou schopni zjistit, že se dokonce něco chystá na budoucí projíždějící konvoj,“ doplňuje bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý.

Další smrt v boji vyvolala ohlas i na politické scéně. K incidentu shodou okolností došlo několik hodin před tím, než sněmovna až napodruhé schválila vyslání stovky vojáků speciálních sil. Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka není česká společnost připravena na válčení daleko za jejími hranicemi, pokud je rizikové.

Český provinční rekonstrukční tým bude v Afghánistánu tři až pět let. Co bude potom, rozhodne vláda na základě aktuální situace. Počet vojáků NATO v Afghánistánu je rok od roku vyšší, v současnosti se blíží k 50 tisícům, což je zhruba polovina toho, kolik měl v 80. letech tzv. omezený kontingent.