Světový den artritidy

Praha - Datum 12. října označila Světová zdravotnická organizace za Světový den artritidy. Revmatoidní artritida je chronické zánětlivé onemocnění, které postihuje hlavně klouby, ale může postihovat i jiné části pohybového aparátu, jako svaly a šlachy. Příčina této nemoci není dosud odhalena, ale ví se, že na vzniku onemocnění se může podílet dědičnost, ale také kouření zvyšuje riziko vzniku a zhoršuje průběh nemoci.

Stoupající počet onemocnění pohybového aparátu je varovným signálem, především v souvislosti s prodlužující se délkou života. Přibližně jedna třetina populace trpí kloubní bolestí, má kloubní otok nebo zhoršenou funkci kloubu, dvě třetiny dospělých prožijí během svého života období více či méně intenzivní bolesti zad. Ačkoliv se artritida nebo-li revma řadí k nejčastějším chronickým onemocněním staršího věku, trápí čím dál více i mladší lidi. „Revma není jedna nemoc, je to zhruba 1000 nemocí. Některé choroby jsou dokonce specifické pro mladé lidi. Některou z forem například zánětlivého revmatismu mohou onemocnět i několikaměsíční děti,“ uvedl v Dobrém ránu Jiří Vencovský, zástupce ředitele Revmatologického ústavu v Praze.

Schválena byla i nová směrnice Evropského parlamentu, která byla projednána před několika měsíci: „Vytváří legislativní prostředí pro to, aby mohly i některé léčebné metody, jako je například biologická léčba, být uplatňovány ve veškerých členských zemích,“ poznamenal Milan Cabrnoch, poslanec Evropského parlamentu. Biologická léčba je nový směr, řádově účinnější než dosavadní léčby a je možné jí léčit dospělé i děti.

Biologická léčba revmatických onemocnění nebyla dosud v Evropě dostupná všem pacientům, ale nová evropská směrnice by měla situaci zlepšit: „Směrnice ujasnila pravidla o jejím používání, vytvořila se jednotná zákonná pravidla,“ dodal Cabrnoch.