Scheffer a Topolánek jednali o propojení radaru se systémy NATO

Praha - Premiér Mirek Topolánek a generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer se dnes setkali při příležitosti konání konference NATO v Praze. Společně prodiskutovali roli Severoatlantické aliance v boji proti hrozbám současného světa, možnost zapojení amerického radaru v České republice do vojenských systémů NATO a případnou participaci Ruska na provozu radaru.

Podle Topolánka je hrozba raketového útoku na spojence reálná a je dobře, že NATO ji uznalo a že se bude na americkém protiraketovém štítu v Evropě podílet. Generální tajemník NATO Scheffer uvedl, že aliance nyní zkoumá možnosti propojení amerického systému s aliančním a s národními systémy. Studii chce vyhodnotit na příštím summitu NATO v roce 2009. Aliance také bude muset vyřešit, kdo bude společnému protiraketovému systému velet, doplnil šéf NATO. Novou česko-americkou dohodu Scheffer označil za novou kapitolu v úsilí NATO čelit hrozbám 21. století.

„Máme dost informací, které nás vedou k tomu, že tyto hrozby nesmíme podceňovat. Nelze s nimi, vzhledem k tajnosti, detailně seznámit veřejnost,“ prohlásil Topolánek. V souvislosti s hrozbami zmínil Írán, Severní Koreu či hnutí Hizballáh. „V zítřejším nejistém světě nemůžeme čekat, až se hrozby vyplní,“ dodal Scheffer.

Postoj Moskvy je pro NATO důležitý

Premiér a generální tajemník také zdůraznili, že při budování protiraketového systému je nutné jednat s Ruskem. Rusko tím, že připustilo společný postup v protiraketové ochraně, uznalo reálnou existenci hrozby a přihlásilo se ke spoluodpovědnosti za osud světa, uvedl Topolánek. „Považoval bych za obrovskou chybu Moskvu z této spoluzodpovědnosti vyřazovat,“ řekl předseda vlády. 

Podle Scheffera je nutné, aby aliance dokázala čelit hrozbám společně. Topolánek se zmínil i o tom, že Česká republika nemůže jen brát, musí také sama přispívat k bezpečnosti spojenců. Řekl to v souvislosti se záměrem americké vlády postavit v Česku protiraketový radar. Plán není u veřejnosti vnímán příliš pozitivně. „Nejde tu o vstup do nového paktu, o vytváření nové obranné strategie. Jde o malé obranné zařízení budované na základě našich již uzavřených spojeneckých smluv,“ řekl premiér. 

Aliance má podle něj vyšší poslání a představuje prostor sdílené bezpečnosti. „Kdybychom přistoupili na to, že se bez radaru a antiraket ve střední Evropě obejdeme, tak bychom tím fakticky připustili, že tento jednotný prostor neexistuje. Že některé země by sice byly v NATO, zároveň by se však natolik obávaly mručení ruského medvěda, že by tím gravitovaly zpět do sféry ruského vlivu nebo by se z něj nikdy nevymanily,“ prohlásil Topolánek.

Konferenci, jíž se oba představitelé zúčastnili, organizovalo ministerstvo zahraničí. To vyjednalo hlavní smlouvu k postavení radaru v Česku, který má být propojen s deseti ochrannými střelami v Polsku. Smlouvy k radaru podléhají souhlasu parlamentu. Jednání Američanů s Poláky je pomalejší než s Čechy.