Policisté a celníci udělali zátah na nelegální výrobu cigaret

Praha - Policisté a celníci od soboty v Česku uspořádali operaci Astor, která je zaměřena na nelegální výrobu a distribuci cigaret. Při akci, která je svým rozsahem největší za poslední dva roky, zadrželi několik lidí a provedli desítky domovních prohlídek. Při nich zajistili výrobní linku, tabák, peníze i zbraně. Nelegální výrobna cigaret mohla podle policistů produkovat až 2500 cigaret za minutu. Na webových stránkách policejního prezidia o tom informovali mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek a mluvčí Generálního ředitelství cel ČR Jiří Barták.

Policisté odhalili ilegální továrnu na cigarety a z daňového úniku již obvinili 29 lidí. „Škodu jsme zatím spočítali na 134 milionů korun, ale odhadujeme, že by mohla být ve skutečnosti dvojnásobná až trojnásobná,“ řekl serveru Barták.

Celníci a pracovníci České obchodní inspekce v loňském roce na tuzemském trhu zabavili 1,88 milionu kusů padělků značkových výrobků v odhadované hodnotě bezmála 2,4 miliardy korun, která byla meziročně o zhruba 155 milionů korun vyšší. Plagiátoři přitom podle odborníků používají stále dokonalejší metody, pomocí kterých se snaží vyhnout odhalení a postihu.