Středočeský kraj podporuje obchvat Prahy přes Suchdol

Praha - Středočeský kraj podporuje vedení severozápadní části vnějšího silničního okruhu kolem metropole přes Suchdol. Takzvanou jižní variantu prosazuje i pražský magistrát, Ředitelství silnic a dálnic a ministerstvo dopravy. Ministerstvo životního prostředí by však stejně jako dotčené městské části Suchdol, Lysolaje a Dolní Chabry chtělo okruh vést severněji přes Řež. To se středočeskému hejtmanství nelíbí. Namítá, že jižní varianta je zanesena v územních plánech a její zamítnutí by znamenalo odsunutí výstavby obchvatu o několik let, uvedl mluvčí kraje Martin Kupka.

Krajští radní se podle něj připojili k výzvě starostů obcí ležících na severozápad od hlavního města, kteří kvůli dopravní zátěži požadují co nejrychlejší výstavbu okruhu v úseku Ruzyně-Březiněves. Míní, že jižní varianta by společně s novou trasou silnice II/240 mezi Kralupy a Prahou pomohla tranzitní i městské dopravě. Severní varianta podle nich naopak s touto novou trasou koliduje. Hejtmanství se požadavky starostů zabývalo a podporuje je. „Je to zatím spíše deklarativní záležitost, významná spíše z hlediska politického než správního,“ poznamenal Kupka.

Odpůrci trasy přes Suchdol naopak argumentují tím, že tato trasa vede přes zastavěné území hlavního města. Jižní varianta také podle autora severní trasy Karla Čapka přinese exhalace do Suchdola i celého města. V Suchdolském tunelu se totiž plánuje obří komín, který bude podle něj znečišťovat okolí. Okruh dále od Prahy prosazuje také například Strana zelených, jižní naopak Prahy 6 a 8. Suchdolští jsou v případě schválení jižní varianty odhodláni hájit své zájmy před Evropským soudem pro lidská práva ve Štrasburku.

Dopravní situaci na severozápad od Prahy komplikuje to, že v této oblasti není žádné přemostění. V Praze se přejíždí přes most Barikádníků a další nejbližší most je až v Kralupech nad Vltavou. Kamiony, které si přes Kralupy krátí cestu, ztrpčují život místním obyvatelům. Neúměrnou dopravní zátěž pociťují i Velké Přílepy, Černý Vůl a další obce na trase mezi dálnicí D8 a Prahou 6.