Zelené o radaru nepřesvědčil ani Schwarzenberg s Parkanovou

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová, šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg a český velvyslanec u NATO Štefan Füle se sešli s poslanci Strany zelených, aby debatovali o výstavbě radaru na českém území. O její správnosti a nezbytnosti se jim ale všechny poslance přesvědčit nepodařilo, výhrady některých z nich trvají. Zelení opakovaně potvrzují, že o případné podpoře či nepodpoře základny se rozhodnou až po důkladném seznámení s obsahem smluv.

„Budeme se rozhodovat podle toho, jak budou vyjednány smlouvy. To znamená po jejich zveřejnění, jak silný bude závazek České republiky a Spojených států a jejich odhodlání k integraci do struktury NATO,“ uvedl ministr školství Ondřej Liška. Ve straně se podle něj vede debata o tom, zda výsledky summitu NATO v Bukurešti dostatečně splňují požadavky zelených na integraci radaru do struktury aliance.

Také oba ministři, Schwarzenberg i Parkanová, věří, že odpůrci radaru mezi poslanci Strany zelených změní názor, až uvidí smlouvy o výstavbě radaru a dostanou o projektu podrobné informace. „Respektuji pochybnosti poslanců a poslankyň. Respektuji je přinejmenším do té fáze, dokud nebudou mít text smluv konkrétně na stole,“ komentovala dnešní jednání Parkanová.

Schwarzenberg zase ocenil věcný tón diskuse, přestože posun v názorech těch, kteří umístění radaru v Česku odmítají, nezaznamenal. Poslancům přislíbil, že jim zodpoví i další dotazy, které si připraví písemně.

Návštěva u lidovců

Podobné setkání s vládními představiteli proběhlo počátkem dubna také u lidovců. I závěr jejich společného jednání s ministryní obrany a ministrem zahraničí je obdobný. K výstavbě radaru se sice vyjádřili vstřícně, definitivní rozhodnotí ale podle nich zazní až po seznámení s obsahem smluv.

Na rozdíl od zelených jsou ale spíše přesvědčeni, že dohodnutá smlouva podmínku zapojení amerického radaru do struktur aliance splňuje.