Na prodloužený víkend plánuje policie kontroly na silnicích

Praha - Policisté v souvislosti s nadcházejícím prodlouženým víkendem očekávají hustý silniční provoz, a chystají kvůli tomu v regionech zhruba šest desítek dopravněbezpečnostních akcí. Na silnicích se má stejně jako minulý týden objevit více policistů, zaměří se například na opilé řidiče. Zároveň vyzývají, aby lidé cestovali opatrně. Minulý týden si dopravní nehody o prodlouženém víkendu vyžádaly 12 lidských životů, informovala mluvčí policejního prezidia Petra Srnková.

V příštích dnech nastane obdobná situace jako minulý týden. I na tento čtvrtek připadl státní svátek, mnoho lidí si vzalo v pátek volno a bude podle Srnkové odjíždět na prodloužený víkend již dnes. Celkem je v plánu 57 dopravněbezpečnostních akcí okresního a krajského charakteru, které budou probíhat od dnešního dne.

Zároveň mluvčí připomněla tragickou bilanci z minulého týdne. Od 1. do 4. května se podle ní stalo zhruba 1200 dopravních nehod, tedy o přibližně 1000 karambolů méně než loni. „Do svých domovů se již nevrátilo 12 osob, což je o jednu osobu méně než v roce 2007, ale o čtyři osoby více než v roce 2006,“ uvedla Srnková.

Policisté tedy vyzývají řidiče, aby v následujících dnech cestovali opatrně. Policie již dříve upozornila na nepříznivé statistiky z loňského roku, podle kterých v první dekádě loňského května zahynulo při dopravních nehodách třicet lidí. V porovnání s koncem loňského dubna to bylo o zhruba čtvrtinu více.

Letos v dubnu sice na českých silnicích zemřelo méně lidí než ve stejném měsíci loňského roku, přesto se letošní čtvrtý měsíc stal zatím nejtragičtějším měsícem tohoto roku. Podle předběžných policejních statistik si nehody vyžádaly 72 obětí, letos v březnu to bylo 60 lidí. Loni v dubnu zemřelo na silnicích 97 lidí, předloni 71 lidí a v roce 2005 za stejnou dobu 66.