Česká republika si připomíná výročí konce 2. světové války

Praha - Česká republika si dnes připomíná 63. výročí konce 2. světové války. Vojáci, politici i pamětníci uctí na řadě míst země vítězství nad nacismem v roce 1945. Největší pražská pietní akce a zřejmě i největší v republice proběhla u památníku československých legionářů pod Emauzským klášterem v Praze. Oslavy konce druhé světové války budou pokračovat i v pátek. Praha totiž byla osvobozená až devátého května.

Akce se zúčastnil prezident Václav Klaus, ministryně obrany Vlasta Parkanová, předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček, předseda Senátu Přemysl Sobotka, pražský primátor Pavel Bém a váleční veteráni: Československá obec legionářská a Český svaz bojovníků za svobodu. Pieta se tradičně konala na pražském Vítkově, ale ten už je několik let v rekonstrukci. Proto se přesunula k Emauzskému klášteru.

Nechyběli také zástupci Sokolů, na místě byla jednotka čestné stráže Armády ČR a Hradní stráže. „Pro nás tento památník a 8. květen znamená mnoho, protože mnoho tisíc Sokolů položilo život za svobodu Československa a dnes České republiky,“ připomněl starosta České obce sokolské Jaroslav Bernard. Ceremoniálu přihlížela asi stovka lidí.

Předsedkyně Českého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková spolu s velitelem pražské posádky Janem Černíkem dekorovala bojový prapor pražského posádkového velitelství pamětní stuhou s nápisem „Odkaz odboje společně ubráníme“. „Nápis na ní je krátký. Vyjadřuje však hloubku lásky, k vlasti, k národu, jehož syny reprezentujete,“ řekla Dvořáková.

Parkanová novinářům mimo jiné řekla, že národy a jednotlivci, kteří žijí v míru, mají sklon nevnímat zlo, které je může ohrožovat. Připomněla, že za svobodu se platilo nejvyššími oběťmi. „Je třeba si připomínat každý moment, kdy se do národa vrací svoboda,“ řekla.

Prezident Klaus si při této příležitosti postěžoval, že na podobné akce už chodí jen politici a pamětníci a veřejnost si jich moc nevšímá: „Je úkolem nás všech, abychom se to pokusili do budoucna změnit.“ Pozadu v pořádání vzpomínkových akcí ale nezůstávají ani regiony. Pieta proběhne například v bývalém koncentračním táboře v Radhošti.

Československo v roce 1945 postupně osvobozovaly jednotky Rudé a americké armády. Sověti nakonec větší část území. Američtí vojáci totiž nesměli překročit linii Karlovy Vary - Plzeň - České Budějovice. Výjimkou jsou ale Lázně Velichovky. Právě toto městečko je nejvýchodnějším místem v Evropě, kam se američané dostali. V městečku byla k vidění v rámcí oslav bojová akce Mise Velichovky. Ve skutečnosti se v květnu 1945 ve Velichovkách nebojovalo. Ozbrojená mise pod vedením plukovníka Roberta Pratta tady ale jednala o kapitulaci německé armády Mitte.

Vydáno pod